08 Kasım 2006

Lohusa Lokumu


Bu tarifi çocuklar çok sever tabii bende.İkindi yada sabah kahvaltılarında ister reçelle ister peynirle birlikte tüketilebilen ve çaya çok yakışan bir tür pişide diyebiliriz buna.Ben artık ölçü kullanmıyorum aslında.Çünkü çok sık yapılır bizim evde.


MALZEMESİ


1 su bardağı yoğurt


1 çay bardağından bir parmak az sıvı yağ


1 paket kabartma tozu


Aldığı kadar un


2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)


HAZIRLANMASI


Un kabartma tozu ile birlikte elenir ve ortası havuz gibi açılarak yoğurt ve sıvı yağ konduktan sonra yoğurulur.Bu tarifteki yoğurtve un miktarını artırarak hamurunuzun miktarınıda artırabilirsiniz.Kulak memesi kıvamına gelen hamur 10-15 dakika buzdolabında dinlendirilir.Vaktiniz yoksa bu kısmını atlayabilirsiniz.Hamurumuz dinlendikten sonra merdane ile açılır istenilen şekilde kesilir (metal kalıp veya bıçak kullanmanızı tavsiye ederim) ve kızgın yağda kızartılarak kağıt havlu üzerine alınır.Kızartma aşamasında maşayla hamurları hareket ettirirseniz puf puf lokumlarınız olur. Ilık olarak servis yapılır.Bu hamurun özelliği buzdolabında saklanabilmesidir.Özellikle bir gece önceden hazırlarsanız oldukça lezzetli lokumlar elde edersiniz.Hatta ben fazla hazırlıyor ve derin dondurucuda dondurup bir gece önceden buzdolabının rafına alıp ertesi güne kızartıyorum.


BADEMİYE



Ayrıca bu hamuru mekik şeklinde (yada bir çay bardağı ile keserek yuvarlak ) hazırlayıp kızarttıktan sonra soğuk şuruba atarsanız anneannemin deyişiyle bademiye tatlısı elde ederseniz .Bu da nefis bir tatlıdır.Tadı tulumba tatlısına benzer.Özellikle canı aniden tatlı isteyenlere tavsiye edilir.

Afiyet olsun
OYLUM ÖZMEN