13 Aralık 2006

BEZE-İÇİ BOŞ-MERENG


Çocukluğumdan beri en çok sevdiğim şeylerin başında gelir.Yapımı kolay mı kolay.Üstelik yaparken hayal gücünüzü istediğiniz kadar çoşturabilirsiniz. Çeşit çeşit aromalar kullanın. Damla çikolata fıstık ilave edin. Gıda boyaları ile renklendirin.Keyfinize kalmış.Çeşit çeşit tarifi var. Ben aşağıda Şafak bey için devamlı yaptığım her seferinde de başarılı olduğum yapımı kolay hatırlanması daha da kolay tarifi veriyorum.


MALZEMELERİ

Her bir yumurta akına karşılık bir çay bardağı şeker esasına dayanır.2 yumurta akı kullanırsanız 2 çay bardağı şeker kullanacaksınız.Mutlaka ve mutlaka yumurtalar 4-5 saat önceden oda sıcaklığına getirilmek üzere buzdolabından çıkartılmış olacak.

1. 4 adet yumurta akı
2. 4 çay bardağı toz şeker
3. bir fiske tuz
4. çay kaşığının ucuyla gıda renklendiricisi-istenirse
5. şekerli vanilin-istenirse


HAZIRLANMASI

1. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın.
2. Yumurta aklarını şekeri vanilya tuz ve gıda boyasını çırpma kabına koyun.
3. Mikserle karışım iyice kabarıp sertleşinceye kadar en az 15 dakika çırpın.Krema kaşık baş aşağı çevrilince damlamayacak kadar sertleşmeli ve kabarmalı.
4. Fırın kağıdı serilmiş tepsilere kahve kaşığı ile bezeleri sıralayın.
5. Fırına koyun ve tam 3 dakika pişirin.Fırını kapatın ancak ağzını hiç açmayın.Ne pişme sırasında nede soğurken.4-5 saat bırakın bezeleriniz fırında kalsın.Ben akşam yatmadan önce yaparım bezeleri.Böylece hem meraklı parmaklardan korunur hem de iyice soğuyup kendini toparlaması sağlanır..

Afiyet olsun
Oylum ÖZMEN
kaynak:ANNE BEN ACIKTIM-SAHRAP SOYSAL

LİMON DOLGULU BADEM AROMALI PASTACIKLAR




The Baker’s Catalogue’dan bir tarif.Yapımı oldukça zahmetli. İlk yaptığım gün keklerin görüntüsü ve tadının bu kadar uğraşmaya deymeyeceğini düşünmüş ve bloguma yazmamaya karar vermiştim. Ancak pastalar bir günü buzdolabında dinlenerek geçirdikten sonra fikrim tamamen değişti.Oldukça lezzetli bu gurme pastaları denemeye hazırsanız buyrun.Bu arada kremada kullanılmayan yumurta beyazlarını atmayın.Onlarla çocuklara nefis bezeler hazırlayacağız.Bu arada annesi elinde kamera ile yemek resimleri çekerde oğlum durur mu.İşte ikinci fotoğraf Şafak Bey’e ait.

LİMONLU DOLGU

MALZEMELERİ

1. 4 büyük yumurta sarısı
2. 3 limonunu taze sıkılmış suyu (bir bardaktan 2 parmak az oluyor)-1,5 yemek kaşığını nişastayı ezmek için ayırın
3. 3 limonun kabuğu
4. Minik bir fiske tuz.
5. 2 bardak toz şeker
6. 6 yemek kaşığı erimiş tereyağı
7. 3 yemek kaşığı kaşığı nişasta (silme)

HAZIRLANMASI

1. Kremeyı ben mari usulü hazırlayacağız.bunun için önce kalın tabanlı bir çelik tencere alın.Krema kabı olarak bunu kullanacağız.
2. Yumurta sarılarını yumurta tali ile çırpın.içine limon suyunu , limon kabuğunu,tuz, şeker, ve tereyağını ilave edin.
3. karışımın içinde çok fazla şeker ve limon olduğundan ağdalaşmaması ve tencere dibine yapışma olmaması için azami dikkat sarfetmemiz gerekiyor.Bu nedenle kabınızı içinde su kaynayan büyükçe bir kabın içine oturtun.
4. Yumurta teli ile karıştırmaya devam edin.15 dakika içinde şeker eriyecek ve karışım çok hafifçe koyulaşacaktır.
5. Ayrı bir yerde nişastayı limon suyuyla ezin ve karışıma ilave edin.
6. Kremanızı bu aşamada kahve ocağının üzerine alabilrsiniz ama içindeki şekerin ağdalaşmaması için azami dikkat göstererek devamlı ama yavaşça karıştırın.İlk kaynama belirtileri gösterildiği andan itibaren hızlıca 1 dakika daha karıştırın ve tencereyi ateşten alıp soğuk mermere koyun.
7. Ağzını naylon filmle kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.Kremanızı 1 gece önceden hazırlamanızı tavsiye ederim.

PANDİSPANYALAR

MALZEMELER

1. 125 gr tuzsuz tereyağı-yumuşamış
2. 1,5 su bardağı toz şeker
3. 1 adet vanilya çubuğu yada 1 paket şekerli vanilin (isteğe bağlı)
4. 2 adet yumurta
5. 1 yemek kaşığı vanilya esansı
6. 1 kahve kaşığı badem esansı (acı badem yağı-yenilebilir olanı elbette)
7. ½ kahve kaşığı tuz
8. 2 su bardağı un
9. ½ su bardağı nişasta
10. 1,5 su bardağı tam yağlı süt.

HAZIRLANMASI

1. Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
2. Minik kek kalıplarını güzelce yağlayın (büyüklüğüne göre değişmekle birlikte orta boy kalıplardan 12 adet çıkmakta)
3. Toz şekeri ve vanilyayı mutfak robotuna koyun ve çekin.
4. Mikser kabında çekmiş olduğunuz şeker ve yumuşamış tereyağını pürüzsüz bir krema kıvamına gelinceye ve yumuşayıncaya dek çırpın.
5. Yumurtaları vanilya ve badem aromasını tuzu kabartma tozunu ilave ederek yaklaşık beş dakika iyice pürüzsüz bir karışım oluncaya kadar çırpın.
6. Başka bir kapta un ve nişastayı tel süzgüden eleyin ve birbirlerine karıştırın.
7. Yumurtalı karışıma önce 1/3 ünü ilave edin.Tamamen karışınca un ve nişasta karışımın 1/3 ünü ilave edin tamamen karışmasını sağlayın.Tüm süt ve un karışımını bu şekilde kek hamuruna yedirin.
8. Bir keğçe yardımıyla karışımı kek kalıplarına paylaştırın.
9. Her bir kalıbın üzerine birer tutam toz şeker serpin.
10. Önceden ısıtılmış fırına koyun.
11. Tam 24 dakika fırınlayın.Sonra keklerin üzerini alüminyum folyo örtüp bir dört dakika daha pişirin.
12. Fırını kapatıp kekleri dışarı alın.

PASTACIKLARIN HAZIRLANMASI

1. Soğuyan keklerinizin üzerinden keskin bir bıçakla bir kapak açın.
2. Her bir kekin içini bir kehve kaşığı birza boşaltın.
3. Keklerin içine limonlu kremayı doldurun.
4. Tercihen bir gece buzdolabında beklettikten sonra servis edin.

Afiyet olsun
Oylum ÖZMEN