29 Aralık 2006

ŞEVKET-İ BOSTAN




İzmir’ liler bilir.Pazarın en pahalı en lezzetli yabani otu budur.Fiyatından yanına yaklaşılamaz ama yılda en az bir kere alıp pişirmek gerektiğine inanılır.En son sorduğumda kilosu yedi ytl idi.Temizlenmiş ve ayıklanmış şekilde satılır.Pazarda suyun içinde bekletirler.Toplaması da temizlemeside çok dertli iştir.Çünkü bu bildiğiniz, toprağa sıkıca tutunmuş dikendir.Nefasetine doyum olmaz ama.Eğer etli yemek istemezseniz benim gibi haşlayıp sarımsak zeytinyağı ve limondan oluşan tarator sosla servis de yapabilirsiniz.Ama Giritli’ler bunu kuzu etiyle aslında sübye ile pişirirler.


MALZEMELER

1. 750 gr kadar şevket i bostan
2. 250-300 gr kemikli kuzu eti
3. 1 adet soğan
4. 1 y.k salça
5. 2-3 adet domates
6. tuz
7. zeytinyağı

HAZIRLANMASI

1. Etleri soğanla birlikte iyice kavurun.Salçayı ilave edip çevirin.Küp kesilmiş domatesleri ekleyin.
2. Şevket-i bostanları koyun.Biraz tıkırdatın.
3. Düdüklünün ağzını kapatıp 25 dakika kadar pişirin.
4. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun
Oylum ÖZMEN

Not : Eğer önceden şevket-i bostan ı haşlarsanız bu yöntemlede pişirenler var o zaman düdüklüye koymanızı gerek yok.Şevket-i bostanın suyunun böbrek rahatsızlıklarına çok iyi geldiği söylenir.Haşladığınız suyu çay niyetine içebilirsiniz.