05 Ocak 2007

YILBAŞI SOFRASI-1




Yılbaşı hazırlığına bir gün önceden başladım.Önce tatlılarımı zeytinyağlı yemeklerimi hazırladım ve hindimizi salamuraya koydum.Hindinin tarifini Hanife’den aldım.Ben ekstra olarak salamura suyuna 3-4 adet karanfil de ekledim.Sos olarak da nişastalı soğan ve bademden oluşan sıcak sosu tercih ettim.Bademini oldukça bol tuttum ve alkış aldım.Yalnız hindiyi alırken abartıp epey büyük bir baba hindi aldım.Salamuraya yatırmak için de bu aldığımız baba hindi tencerelere sığmayınca kova almak zorunda kaldık.Kovanın içine salamura suyunu ve hindiyi koydum ve bir gece balkonda beklettim.Bereket versin hava soğuktu.Bu arada öncelikle hindinin bacaklarını pamuklu ve boyasız bir iplikle bağladım.Kanatlarını bacaklarının arasından geçirerek bacaklarına gene aynı tür iplikle bağladım ki pişerken bacaklar ve kanatlar açılıp şekli bozulmasın.Bu hazırlıklar sırasında yemeklerin yarısından çoğunu hazırlayan kızkardeşim Pınar balkonumun adını değiştirerek buzhane olarak kullanmaya başladı.Hindiyi ertesi gün saat 3 te fırına koydum.Yağlamak için bir yemek kaşığı dolusu bal yarım limonun suyunu ve balı inceltecek kadar (bir su bardağına yakın) zeytin yağı kullandım.Tepsinin içine küçük, ayaklı bir ızgara koydum.Hindiyi hazırladığım ballı limonlu yağ ile güzelce yağladım ve alüminyum folyonun parlak yüzeyi içeri gelecek şekilde örttüm.Kenarlarını ızgaranın altına doğru kıvırdım.Hindiyi ,tepsiye göğsünün üzerine yatırarak yerleştirdim.180 derecede yaklaşık 5-5,5 saat pişirdim.Her saat başı hindiyi güzelce yağladım ve tepsinin yönünü değiştirdim.Hindinin üst tarafı güzelce kızarınca göğsünü yukarıya doğru aldım,tekrar yağladım ve folyo ile örterek pişirmeye devam ettim.Son bir saatte folyoyu kaldırdım.Kesinlikle kurumadı ve çok lezzetli oldu.Pişirme esnasında mutlaka unutulmaması gereken hindiyi tepsinin üzerine bir ızgara yerleştirerek pişirmek olmalı.Arada her çıkardığımda tepsiye 1 bardak kadar su koydum.Aksi takdirde aşağıya damlayan yağlar yanarak kötü bir duman çıkmasına neden oluyor.Bizzat yaşanmış olup şiddetle tavsiye olunur.Hindinizi sunarken bademli sosunuz sıcak olmalı.Bademlerin hepsini blenderda parçalamadım.bir kısmı sosun içinde iri parçalar halinde kaldı.Görüntüsü hem çok hoş hemde yerken bademlerin ağıza gelmesi gurme bir detay oldu.Hindinin içini doldurmadım ayrıca bezelyeli ve dereotlu pilav yapmayı tercih ettim.(Malum ben et yemediğimden hindinin yanındaki diğer yemeklerin etsiz olmasına özen gösterdim dersem yalan olmaz. Yılbaşında kendime bu kadar özen göstermemin bir sakıncası olmaz herhalde. )
Pişmiş olan hindinin kokusu aile bireylerinin başına döndürüp çılgına çevirdiğinden diğer yemeklerimi malesef sofraya çok çabuk yerleştirmek zorunda kaldım.Bu kadar hazırlık yapmış olmama rağmen yaptığım bazı yemeklerin fotoğraflarını ya geç çektim (kesildikten yada ucundan bazı misafirler tarafından didiklendikten sonra) yada unuttum .İnsan gelmedem önce azıcık atıştırır değil mi yani.Yılbaşı sofrası sabaha kadar kalır benim bildiğim.Gece boyunca hem demlenilir hem atıştırmaya devam edilir.Diğer hazırlanmış olan yemeklerin tamamı aşağıda yer almakta.farklı olduğunu düşündüklerimin tariflerini yazdım.Üzerlerine tıklarsanız kolaylıkla ulaşacaksınız.Yaprak sarma ve lahana sarma nın ayrıca tarifini yazmaya gerek görmedim.Çünkü kim ne derse desin bu işin uzmanları annelerimiz ve her evde en az bir ustası vardır.
Yılbaşı mönüm özetle şöyle idi
-Bol domatesli ve kaşarlı tarhana çorbası
-Dereotlu ve bezelyeli pilav
-Hindi fırın
-Zeytinyağlı lahana sarma
-Zeytinyağlı yaprak sarma
-Yalancı çiğ köfte
-Zeytinyağlı barbunya
-Havuçlu ezme
-Sakız kabaklı ezme
-Rus salatası
-Kolay pasta
-kabaklı gelin
-taze meyveler
-kuru meyveler
-çerez
-bol bol içki


Tarhana çorbası




Zeytinyağlı lahana sarma


Zeytinyağlı yaprak sarma

DEREOTLU VE BEZELYELİ PİLAV


MALZEMELER
1-2 bardak pirinç
2-1 küçük kavanoz bezelye konservesi-salamura suyu iyice süzdürülmüş
3-1 demet dereotu-ince kıyılmış
4-3 bardak soğuk su
5-tereyağı yada sıvı yağ
6-tuz

HAZIRLANMASI
1-pirincinizi ayıklayın ve yıkayıp suyunu süzdürün.
2-yağınızı pilav tenceresine koyup kızdırın.
3-pirinci koyup 1-2 defa çevirin.
4-suyunu koyun.
5-bezelyeleri ve dereotunu ilave edin
6-tuz ve şeker koyun ağzını kapatın ve çok ağır ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin.Suyunu tamamen çekince ağzına temzi bir bez örtün tekrar kapağını kapatın 5-10 dakika kadar dinlendirin.


Not : pilavınızın lezzetli olması için ne kadar tuz koyarsanız o kadar şeker ilave etmeyi unutmayın.Ne tür pilav yaparsanız yapın kesinlikle işe yarayan bir yöntemdir.

RUS SALATASI


1- 2-3 adet havuç-haşlandıktan sonra soyulmuş ve küp küp kesilmiş
2- 2-3 adet orta boy patates (taze olmasın)-haşlandıktan sonra kabuğu soyulmuş ve küp küp kesilmiş
3- 2 adet yumurta-haşlandıktan sonra kabuğu soyulmuş ve küp küp kesilmiş
4- 250 gr kadar kornişon-küp küp kesilip sapları atılmış
5- 1 küçük bezelye konservesi-suyu iyice süzdürülmüş
6- 2 su bardağı ayçiçek yada herhangi bir sıvı yağ
7- 1/2 limonun suyu
8- 1 kahve kaşığı tuz
9- 2 yumurtanın sarısı-içine mümkün olduğunca beyazı karışmayacak

HAZIRLANMASI

1-Sebzelerinizi kornişon ve yumurtanızı mümkün olduğunca bezelyelerle aynı boyda kesmeye dikkat ederek hazırlayın ve karıştırın.
2-Mayonez soğuk sever.Hava soğuk olduğunda kıvamının daha kolay bulur ve kesilme ihtimali azalır. Bu nedenle yumurtalarınız son anda buzdolabından çıkartın. Ama siz gene de mayonezi hazırlamadan önce 1 bardak suyuda buzluğunuza koyarak hazır edin kesilirse kullanırsınız.
3-Yumurta sarılarını tuz ve limon suyu ile çırpın.
4-İçine damla damla sıvıyağınızı ilave edin.Çok az miktarda yağınızı koyun mikserle iyice homojen bir karışım oluncaya kadar çırpın.Mayonez kıvamını alınca bir miktar daha yağ ilave edin.Bu yöntemle dilediğiniz kadar yağ absorbe edebilirsiniz mayonezde.
5-Bu aşamada mayonez kesilebilir.Buzdolabında çok soğuttuğunuz suyu alın 1-2 yemek kaşığı kadar alıp ayrı bir kaba koyun.Suyun üzerine kaşık kaşık mayonezi ilave edin.Kesilmesinin geçtiğini göreceksiniz.
6-Hazırladığınız mayonezi sebzelerle karıştırıp servis edebilirsiniz

YALANCI ÇİĞ KÖFTE


3 adet yumurta çırpıldıktan sonra karıştırılarak pişirilmiş.
3 su bardağı köftelik ince bulgur
2-3 adet kuru soğan-incecik kıyılmış yada rendelenmiş
2-3 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
Hazır çiğ köftelik baharat (ya da tuz-karabiber-reyhan-kırmızı biber-isot vs.)
maydonoz -ince kıyılmış
dereotu-ince kıyılmış
zeytinyağı-1 çay bardağı kadar
taze soğan-yaklaşık 1 demet yada ayrım kilo ince kıyılmış.
½ limon suyu (dilediğiniz kadar artırabilirsiniz)

1-Bulgurunuzu ayıklayın yıkayın ve suyunu süzdürün.
2-İçine salçaları, kuru soğanı, baharatınızı (dilediğiniz kadar koyun), limon suyunu ve zeytinyağını ilave edip yoğurmaya başlayın.Sıcak suyu çok yavaş ilave edin ve istediğiniz kıvama gelene kadar yoğurun.Bu arada bulgur suyu çekerek iyice yumuşayacaktır.
3-Kıvamına geldikten sonra yumurtaları koyun ve tekrar avucunuzun içi ile yoğurmaya devam edin.Yumurtalar iyice karışıp farkedilmez olacak.
4-maydonozu dereotunu ve taze soğanları koyun karıştırın.
5-bu son aşamada çiğ köftenin tadına bakın.Gerekiyorsa bir miktar daha baharat ve limon suyu ilave edin ve karıştırın.
6-Elinizle şekillendirip servis edin.

SAKIZ KABAKLI EZME


2-3 adet kabağı rendeleyin.Fazla suyunu elinizle sıkarak çıkartın.İçine ½ ila 1 bardak kadar iri çekilmiş cevizi koyup sarımsaklı yoğurt (tercihen kese yoğurdu) ile karıştırın.
Not: Yoğurdunuza bir talı kaşığı kadar hardal koyarsanız mezenizin lezzeti artar

HAVUÇLU EZME



2 -3 adet havucu rendeleyin ve bir tavada zeytinyağı ile birlikte iyice kavurun.Sarımsaklı yoğurt (tercihen kese yoğurdu) ile birlikte servis edin.
Not: yoğurdunuza bir talı kaşığı kadar hardal koyarsanız mezenizin lezzeti artar.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

MALZEMELER

½ kadar iç barbunya
2 adet orta boy patates-tavla zarı gibi kesilmiş
2 adet havuç-tavla zarı kesilmiş
2-3 diş sarımsak-incecik dilimlenmiş
1 baş kuru soğan-yemeklik olarak çentilmiş
1 bardak kadar yemekli hazırlanmış domates
½ demet dereotu-ince kıyılmış (süslemek için)
2-3 adet küp şeker
tuz
zeytinyağı

HAZIRLANMASI

1-Barbunyayı haşlayın ve siyah suyunu atın.
2-Zeytinyağında sarımsak soğan ve havucu kavurun.
3-Domatesi ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.
4-Barbunya, patates, şeker ve tuzunu koyup barbunyalarla aynı hizaya gelecek kadar suyunuzu koyup tencerenin ağzını kapatıp çok ağır ateşte pişirin.Pişip pişmediğini patates ve havuçlardan kontrol edin.
5-Porselen veya cam kasede oda scaklığında dereotu ile süsleyerek servis edin.

KOLAY PASTA


Hakikaten kolay ve hafif bir pasta.Elinizin altındaki malzemelerle hemen hazırlayıp hızla servis edebilirsiniz.Pastanın ana fikrini Portakal Ağacı sitesinden aldım.

1 adet ikiye ayrılmış hazır sade kek
1 paket çilekli krem olé (ya da siz hangisini isterseniz)
1 paket krem şanti
2,5 bardak soğuk süt
1 bardak kadar süt (keki ıslatmak için)
3-4 yemek kaşığı damla çikolata
1 paket renkli şekerleme

HAZIRLANMASI

1-Krem olé ' yi krem şanti ilavesi ilavesi ile birlikte 2,5 bardak soğuk sütle iyice sertleşene kadar çırpın.
2-Kekin alt katını sütle güzelce ıslatın ve kremanın yarısını sürün.
3-Kremanın üzerine damla çikolataları serpiştirin.
4-Kekin diğer parçasını da sütle ıslattıktan sonra kremanın üzerine koyun.
5-Kekin üst kısmınıda sütle ıslatıp kalan kremayı sürün.Renkli şekerlemelerle süsleyin.
6-Bir kaç saat buzdolabında dinlendirip servis edin.

KABAKLI GELİN

Malesef yılbaşında hazırlayıp sunduğum çok beğenilen ama fotoğrafını çekmeyi unuttuğumuz tatlılardan biri.Bu tarifi geçtiğimiz senelerde yemek ve biz grubunda vermişlerdi.Malesef kimin verdiğini hatırlamıyorum.Çok kolay olmasına ve kabağı çok sevmeme rağmen nedense bir türlü yapmaya fırsat bulamamıştım.

1 paket petibör bisküvi
1 büyük dilim kabak
2-3 adet karanfil
1 paket krem şanti
1 paket krema sertleştirici
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
1-1,5 bardak kadar şeker.

Hazırlanması

1-Kabaklarınızı kabuklarından ayırın ve küp küp kesin.
2-Üzerini örtecek kadar şeker, bir fincan kadar su ve karanfil ile birlikte ağır ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
3-Petibör bisküvilerinizi kırın ve dikdörtgen bir borcama koyun.Camın üzerini iyice kaplasın bisküviler.
4-Bisküvileri tatlının suyuyla iyice ıslatın.Tatlının fazla suyunu atın.(yada pasta ıslatmakta kullanabilirsiniz)
5-Tencerenin içindeki kabakları güzelce ezin ve bisküvilerin üstüne mümkün olduğunca aynı kalınlıkta yayın.
6-Krem şantinizi hazırlayın.İçine tarifinde belirtildiği gibi kremayı çırptıktan sonra krema sertleştirici koyun.
7-Krem şantinizi kabakların üzerine yayıp ceviz ile süsledikten sonra servis yapın.