13 Şubat 2007

SİYAH ZEYTİN YAPALIM


Sofralık siyah zeytinin bitmesine ramak kala yakaladım ve zeytinimi bana göre yeni olan bu yöntemle kurdum.Tadına Osman Bey’in yaptığı zeytinlerde baktığım için sonucundan emin olduğu söyleyebilirim.Ama zeytinim olgunlaşınca sizleri mutlaka haberdar edeceğim.Daha önce sele zeytini yapmıştım.Ama bu daha kolay oldu açıkçası.Tüm ihtiyacınız olan zeytin, kaya (yada çakıl-salamuralık) tuz, limon tuzu ve şeker.Kaya tuzunun mümkün olduğunca iri taneli tercih edin.Böylece daha geç çözülerek zeytini yakmadan olgunlaşarak acı suyunu atmasını sağlayacaktır.Zeytini ve kabınızı güzelce yıkayın ve iyice kurumasını sağlayın.Bu iş için büyük boy bir plastik bir kavanoz uygun olur.Kabınızın en altına zeytini 2 parmak kalınlığında koyun.Üzerine bir avuç tuz serpin ve bir iki tane limon tuzu atın.Bu sırayla kavanozu zeytinleri fazla sıkıştırıp ezmeden boynuna kadar doldurun.En üste bir yemek kaşığı şeker serpip kavanozun kapağını kapatıp yan yatırın.Her gün kavanozunuzu sallayın.Kavanozu yatırırken boynunun altına bir yükseklik koyun.Sızan acı suyun etrafı kirletmesine engel olabilirsiniz böylece.Zeytinin olgunlaşması 2,5-3 ay kadar sürecektir.Rengi iyice kahverengiye dönüp tadı gelince kavanozu açın.Olgunlaşan zeytini fazla tuzunu atması için yıkayın ve kuruttuktan sonra buzdolabına koyun.Bu aşamada isterseniz zeytinyağı içinde saklamayı da tercih edebilirsiniz.

MERHABALAR

Evet farkındayım uzun zamandır sitede yeni bir şey yok.Çünkü sevgili dostlar tatildeydim.Oğlumla birlikte nefis bir sömestre tatili yaptık.Geç kalktım ve geç yattım.Öğlen uykusu uyudum.Sinemaya gittim.Uyumadan önce istediğim kadar kitap okudum.Ne yemek yaptım ne de ev işi.Hatta bazen canım işssizlikten sıkıldı bile ve bu bana büyük zevk verdi.Blog da tatildeydi bu nedenle.Açılışı çok eskilerden bir yemekle yapıyorum.Ben babamın teyzesinden almıştım.Bilen bilir ondan aldığım sırada bekleyen daha çok yemek tarifim var.Tarçın eski osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden.Et yemeğinde tarçının kullanılması sizi şaşırtabilir ancak yaptığım araştırmalarda et yemekleri ile birlikte çok kullanıldığını gördüm.Korkmayın ve kullanın.Hem kuzu etinin bazıları için rahatsız edici olan kokusundan kurtulacaksınız hemde yemeğe inanılmaz bir aroma verecek.Özellikle tavsiye ediyorum.
Sevgilerimle

PAPAZ YAHNİSİ



MALZEMELER

1 kg ceviz büyüklüğünde kesilmiş kuşbaşı kuzu eti
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 kahve kaşığı tarçın
1/3 fincan sirke
2 adet orta boy soğan (yarım halka halinde kesilmiş)
1 baş sarımsak (ayıklandıktan sonra her bir diş dilimlenmiş)


HAZIRLANMASI

Fırınınızı 150-160 dereceye ayarlayın.
Toprak güvecinize etinizi soğanı sarımsağı sirke ve baharatları koyun.Eşit bir yoğunluk olması için karıştırın.
Un ve su ile koyu bir hamur hazırlayın.Hazırladığınız bu hamurla güvecinizin kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıvayın.
Önceden ısıtılmış fırının orta rafına yerleştirin ve 1-1,5 saat pişirin. Arada (örneğin 30 dakikada bir) güvecinizin yönünü değiştirin.
Kokusunu iyice almaya başlayıncaya kadar pişirin.Kapağını açın ve mutlaka sıcak olarak servis edin.Bu basit yemeğin lezzetine çok şaşıracaksınız.

AFİYET OLSUN