09 Mayıs 2007

ANNELER GÜNÜ

Anneler günü için neler yazacağımı çok düşündüm aslında.Bir çok defa yazdım ve sildim.Ama her seferinde yazılmamış yeni bir şey üretemediğimi farkettim..Tüm evlatların annesine olan sevgisi elbette o kadar çok ifade edilmişti ki hemen hemen hepsi birbirne benziyordu.Sadece şunu söyleyeceğim anneler günü için;


DİLERİM Kİ; DÜNYA ÜZERİNDEKİ TÜM ANNELER AÇLIK, SAVAŞ, HASTALIK KORKUSU OLMADAN YAVRUSU İLE BUGÜNÜ DOYASIYA YAŞARLAR.

***

DİLERİM Kİ ; DÜNYA ÜZERİNDEKİ TÜM ANNELER YAVRULARINA DOYASIYA KORKUSUZ SARILABİLİRLER.
***
DİLERİM Kİ ; HİÇ BİR ANNE EVLAT ACISI YAŞAMASIN .
***
BU GÜNDE NE ANNELER NE DE ÇOCUKLAR AĞLAMASIN.
***
ARTIK ANNELER DE ÇOCUKLAR DA ÖLDÜRÜLMESİN.
***
DÜNYADA YAŞAYAN HERKESİN BİR ZAMANLAR BEBEK OLDUĞUNU VE ONU CANI KADAR ÇOK SEVEN BİR ANNESİ OLDUĞUNU HERKES HATIRLASIN
Oylum Özmen

ANNELER GÜNÜ HİKAYESİ


İlk anneler günü kutlamaları aslında antik yunanistan da Rhea (Tanrıların annesi) şerefine yapılan kutlamalara kadar uzanmaktadır.

1600 lü yıllarda İngiltere de Paskalya’yı takip eden 40. günde “Mothering Sunday” Anne Pazarı denen kutlamalar yapılırdı. O dönemlerde hizmetkarlar ve işçiler genelikle evlerinden uzaklarda çalıştıkları çiftliklerde kalırdı. İşte bu günlerde tüm işçiler tatil yapar ve evlerine annelerinin yanına giderlerdi. İşte o günlerde bu kutlamaya özel ve bugüne bayram tadı vermek için “ Anne Keki ” denen tatlı yapılırdı.

İngiltere’de anneler günü bu tarihte kutlanmaya devam etmektedir.

Avrupa’da hıristiyanlığın yayılması ile yapılan şamanist kutlamalar “Mother Church” adı aldı. Bu gün kiliselerde annelere hayat bahşetmesi ve kötülüklerden koruması için Tanrı'ya dua edilerek geçirilirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise ilk anneler günü kutlaması fikri 1872 yılında Julia Ward Howe barış günü olarak adlandırılan günü anneler günü olarak adlandırdı ve her yıl organizasyonlar yaparak bu uygulamaya devam etti..

1907 yılında Philadelphia’lı Ana Jarvis, Howe’ın fikrinde esinlenerek ulusal bir anneler günü kutlaması için bir kampanya başlattı.Bu kampanyaya başladığı yıl annesini kaybettiği ikinci yıldı ve tarih olarak annesinin ölüm yıldönümü olan mayıs ayının ikinci pazarını seçmişti. Bir sonraki yıl Philadelphia’ da anneler günü kutlaması bu günde yapıldı.

Ancak Jarvis kampanyasını genişletmek için durmadı ve bakanlara, işadamlarına ve politikacılara ulusal anneler günü kutlaması yapılması için mektuplar yazmaya devam etti. Çalışmasının karşılığını 1911 yılında aldı ve tüm A.B.D. de anneler günü kutlandı.O dönemin başkanı 1914 yılında bir bildiri yayınlayarak her yılın mayıs ayının ikinci pazarı2 nı Anneler Günü olarak kabul etti ve bugünü ulusal tatil günü olarak ilan etti.
Türkiye'de de anneler günü bu tarihte kutlanmaktadır.

Bir çok ülkede anneler günü kutlanmaktadır. Ancak bu kutlamalar yıl boyunca farklı tarihlerde yapılmaktadır. İşte bu tarihler aşağıda;

Second Sunday in February :Norway
Shevat 30 (falls anywhere between January 30 and March 1):Israel

March 3:Georgia

March 8:Afghanistan, Algeria,Armenia, Bosnia and Herzegovina, Laos, Serbia, Montenegro, Macedonia, Albania, Bulgaria,China, Romania, Slovenia, Belarus, Ukraine, Vietnam* Russia*. This is officially termed International Women's Day * In Hanoi, Vietnam, as well as Russia it is observed as International Womens Day, not specifically Mothers day.

Fourth Sunday in Lent (Mothering Sunday - March 18 in 2007): Ireland, United Kingdom, Nigeria

March 21 (first day of spring):Saudi Arabia, Bahrain, Egypt, Lebanon, Syria, Palestinian Territories, Qatar, Jordan, Iraq, Kuwait, Sudan,United Arab Emirates, Yemen

April 20:Armenia
First Sunday in May:Hungary, Lithuania, Portugal, Spain

May 8:South Korea, Albania (Parents' Day)

May 10:Mexico

May 10:much of South America, El Salvador, Guatemala, Oman, Pakistan

Second Sunday in Maysee: Mother's Day (United States)
Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Bangladesh, Belgium, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazil, Brunei, Canada, Chile, Colombia, Cuba, Croatia, Curaçao, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Estonia, Finland, Germany, Greece, Grenada, Honduras, Hong Kong, Iceland, India, Italy, Jamaica, Japan, Latvia, Malta, Malaysia, The Netherlands, New Zealand, Peru, Philippines, Puerto Rico, Singapore, Slovakia, South Africa, St. Lucia, Suriname, Switzerland, Taiwan, Trinidad and Tobago, Turkey, United States, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe

May 26:Poland

May 27:Bolivia

last Sunday in May: France (except if it coincides with Pentecost day, in which case Mother's Day will be shifted to the first Sunday of June), Dominican Republic, Haiti, Sweden, Morocco

May 30:Nicaragua

August 12:Thailand (the birthday of Queen Sirikit Kitiyakara)

August 15 (Assumption Day):Antwerp (Belgium), Costa Rica

second or third Sunday in October:Argentina (Día de la Madre)

Second Monday in October:Malawi

Last Sunday of November:Russia

December 8:Panama

December 22:Indonesia

20th Jumada al-thani (also called Women's Day):Iran and other Muslim sects, especially Shias. The date is the (disputed) birthday of Fatima Zahra. The Islamic calendar is lunar so it cycles relative to the Western calendar.