24 Kasım 2006

KEPEKLİ EKMEK



Çok lezzetli kurabiye gibi bir ekmek.Tavsiye ederim deneyin.

MALZEMESİ

1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı maya
3 adet küp şeker
1 kahve kaşığı tuz
1 su bardağı ayran
2,5 su bardağı beyaz un
2 su bardağı kepekli un

HAZIRLANMASI

1. Ilık süte şeker va mayayı ekleyip mayayının iyice kabarıp köpüklenmesini bekleyin.
2. mayalı sütü , ayranı,unu,tuzu ekmek teknesine alın.
3. 3 saatlik uzun programa makinanızı ayarlayın.
4. Sinyal sesinden sonra ekmeği makinadan ve kalıbından çıkartıp bir tel üzerinde soğutun.
5. Eğer ekmeğinizi makinada değilde elde yapacaksanız mayayı brinci aşamada olduğu şeklide kabartın.Maya kabarınca diğer malzemeleride ekleyip hamurunuzu artık elinize yapışmayana ve pürüzsüz olana kadar iyice yoğurun.Ilık bir yerde hamur iki katı oluncaya kadar üzerini nemli bez veya plastik film ile kapatarak bekletin.Kabarmasının tamamlanıp tamamlanmadığını parmağınızla da kontrol edin.Kabarması tamamlandıktan sonra hamuru tekrar yoğurup ekmek kalbına alın.Kalıpta 25-30 dakika kadar tekrar bekletin.Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.Fırına mutlaka ayrı bir kapta su ekleyin.Ekmeğiniz fırına koymadan önce tahta bir şişle bir kaç yerinden delebilirsiniz.Piştikten sonra tel ızgara üzerinde soğutun.

Afiyet olsun


Oylum Özmen