14 Ocak 2008

KREM KARAMEL




Ben krem karameli çok severim. Ama lokantalarda iyi çırpılmadan pişirilmiş topaklanmış ve yumurta kokan krem karamellerle karşılaşmaktan da nefret ediyorum.Bu nedenle en çok kendi yaptığım krem karameli seviyorum.Tabii çok fazla yumurta içerdiğinden kolestrole dikkat etmek lazım. Onun için çok sık yapmasam da genelde tercih ettiğim primalarımdandır.Benim krem karamel kaplarım biraz küçük onun için bu tarifle genelde 18-20 kap hazırlıyorum.

2 Bardak şeker
8 adet yunurta
1 paket vanilya
1 limon kabuğu (istenirse)
1 lt süt.

Önce karameli hazırlayın. 1 su bardağı şekeri kalın dipli bir sahanda erimeye bırakın. İçine ½ fincan su ve 1-2 damla şeker ilave ederseniz karamelleştirme sırasında daha rahat edersiniz. Karameli devamlı karıştırın. Şeker köpürdükten sonra aniden rengi döner. Bu aşamada karıştırmayı kesmeyin.Şeker yanmadan altın rengini alınca sıcakken hazırladığınız karameli çelik kaplarınıza paylaştırın.



Kalan 1 bardak şekeri 8 adet yumurta ve 1 paket vanilya ile çırpın. Üzerine 1 litre sütü ve limon kabuğu rendesini ekleyerek çırpmaya devam edin. Bu aşamada sıvı biraz köpürebilir. Biraz beklerseniz köpüğü geçecektir.

Hazırladığınız kremi daha önce karamel koyduğunuz kaplara paylaştırın. Kaplarınızı daha geniş bir tepsiye yerleştirin ve kapların en az yarısına kadar tepsiye su doldurun. Kızgın fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra kabın etrafından bıçakla geçip servis tabağına ters çevirerek ikram edin.

Not: Arkadaşlar ben fotograf makinası yönünden çok şanssızım.İlk önce iş yerimden çaldılar.Sonra yeni makinamın usb kablosunu kaybettim.Aynen cep telefonumda olduğu gibi.Bu nedenle krem karamel resmini google görsellerinden buldum.Amaç sadece resim koymak burda.

AFİYET OLSUN
Oylum Özmen

KUZU ETLİ ARAPSAÇI

Ben arapsaçının misss gibi anason kokusunu çok severim. Bu yemeği de anneannemden öğrendim. Henüz onun kadar güzel yapamıyorum ama az kaldı .

Yarım kilodan yaptım yemeğimi. Güzelce temizledikten sonra her yaprağı ikiye keserek yapmayı tercih ediyorum. Yani çok ufaltmadan.

Düdükle tencereme kuzu etini (250-300 gr kadar ) koyup suyunu salıp çekene kadar çevirdim. Kimi bu yemekte kemikli et tercih eder, kimi kemiksiz. Benim tercihim resimdeki gibi kemiksizden yana.

Sonra çok az miktarda sıcak su ilave edip biraz köpürmesini sağladım. Zeytinyağı ilave edip biraz da öyle çevirdim. Sonra temizlenmiş arapsaçını düdüklüye ilave ettim. Biraz sönmesini bekleyip tuzunu ve sıcak suyu (üzerini örtecek kadar) ilave edip düdüklüyü kapattım. Düdüğü ötene kadar geçen süre ve düdük indikten sonra da yaklaşık 20 dk. ocakta tutup düdüklüyü kapattım.

İki limonun suyuna o suyu ağırlaştıracak kadar un koyup terbiyeyi hazırladım. Düdüklünün kapağını açtıktan sonra terbiyeyi ilave edince resimlerdeki miss gibi arapsaçı yemeğim hazırdı.

Afiyetler
Özlem yalçınkaya