10 Eylül 2012

MİDİLLİ (LESVOS)

4 günlük bayram tatilinde Midilliye gittik aşağıdaki detaylar bu geziyi kapsıyor.

Cuma günü akşam 18’e kadar çalıştım. Ayvalığa 1 gün önceden Cuma akşamı iş çıkışı gidelim diye planladık ama ortalama kalabileceğimiz oteller gecelik 200 TL’den aşağı olmayınca açıkçası sadece yatmaya o kadar para vermeye acıyıp Cumartesi sabahtan yola çıkmaya karar verdik. Ayvalık & Cunda’daki oteller her nedense Yunanistan otellerinden daha pahalı.

Midilli’de kaldığımız oteli incelemek isterseniz linki aşağıda.

Midilli oldukça büyük bir ada günü birlik veya 2 günlük gidilecek bir yer değil. Adanın içerisinde arabasız seyahat etmek zor. Mutlaka araç kiralamanız lazım. Adanın yolları çok virajlı ona göre ilaç vs. yanınızda bulundurun.

Molivos adanın en beğendiğim yeri. Adanın tamamını görmek istiyorsanız 5 gün yeterli olabilir daha uzun da kalabilirsiniz biz 4 güne sıkıştırılmış bir program yaptık. 2 gün Midilli merkez tarafında 2 günde Molivos’ta kalırsanız ulaşım daha rahat olur. Molivos’ta kalmadık günü birlik gittik gecenin bir yarısında o taraftan diğer tarafa gitmek açıkçası kolay olmadı. Tekrar gidecek olsam 2 gün Petra veya Molivos tarafında kalırdım.

Büyük şehir otellerinde kalmayı bırakalı uzun zaman oldu. Gittiğim yerlerde ruhu olan rahat edebileceğim yerleri bir çok kanaldan araştırıp oralarda kalmayı tercih ediyorum. Özellikle daha önce o otelde kalan seyahatsever yorumlarını okuyorum. Gera’s Olive Grove’da araştırılıp üzerinde çalışılmış otellerden biriydi. Midilliye gidecek olan arkadaşlarıma tavsiye ederim o kadar huzurlu bir yerdi ki. Büyük bir zeytinliğin içerisinde, çeşitli ağaçlar, çiçekler ve hayvanlar ile dolu çocuklar bayıldı bahçede koşuşturup durdular keçileri beslediler vs. Odalar zevkle döşenmiş sahibi Sophia Hanım İstanbul’da yaşamış çok iyi Türkçe konuşan bir Yunanlı bize güzel tavsiyelerde bulundu eşi Yunanistanda çok ünlü bir yapımcı ve yönetmenmiş bozuk olan ekonomileri nedeniyle şu anda birşey yapamıyorlar oteli işletiyorlar.

Adanın bir çok yerinde kredi kartı geçmiyor bu dikkatimizi çekti hep nakit istiyorlar Sophia Hanım n’apsınlar bankalardan korkuyorlar her an banka kepenkleri kapatabilir diye nakit istiyorlar şeklinde özetledi nedenini. Yanınıza yeterince nakit para alın. Otelde Diners hariç tüm kredi kartları geçiyor. Sophia Hanımla sohbet ettik oğulları İngilterede Turizmle ilgili bir eğitim alınca ellerinde bulunan bu zeytinliği değerlendirmek istemişler birbirinden bağımsız harika evler yapmışlar. Odaların hepsi farklı mutfaklı olanlar var 5 kişinin kalabileceği gibi. Biz Nytamia’da kaldık bizimkinde mutfak yoktu tercih etmedik. Ancak, uzun süreli kalışlarda bu evlerde kalınabilir. Kapımızın önünde vakit buldukça keyif yaptık. O kadar güzel bir yerdi ki tadı damağımızda kaldı. Şu anda yeni bir restaurant inşaatı yapıyorlar zeytinliğin içerisinde. Günlük extra yatak olmadan 3 kişi için verdiğimiz ücret 48 Euro kahvaltı hariç. Kahvaltı için kişi başı 5 Euro 2 Euro da çocuklardan alıyorlar. Yunanistanda bulamıyacağınız demleme çay, ince belli bardak, kendi bahçelerinden domates, incir, kavun kendi yaptıkları reçel ve zeytinlerle leziz kahvaltılar. Fiyatlar kesinlikle Türkiyeden daha ucuz. Alaçatıdaki çakma taş evlerin benzeri bir evdi bizim kaldığımız. Alexandros oğullarının ismi tanışamadım ama 33 yaşında annesinin evlendirmek istediği keşke keşke dediği bir Yunan delikanlısı bekar arkadaşlara duyurulur.

Eğer şehrin merkezinden biraz uzak bir yer tercih ediyorsanız bu otelde kalmanızı tavsiye ederim. İlgili linkler aşağıdaki gibi

E- mail: adresleri: info@lesvoseleon.gr

Otele mail atarak fiyat alırsanız daha uygun fiyat alabilirsiniz.





Gemi biletlerini Turyolun internet sitesinden satın aldım.

http://turyol.com/


Aracı kuruma gerek yok doğrudan web sitesinde satın alabilirsiniz. Jale Tour’un da gemileri var onları denemedim yorum yapamıyorum. Ancak, Jale Tur ile seyahat eden bir tanıdığımız geminin 30 yolcuyu limanda bırakarak ayrıldığını gümrükten çıkış yaptıkları için geri dönemediklerini ciddi şekilde mağdur olduklarını belirtti.Bu konuda dikkatli ve hassas olun.

Yetişkin fiyatı gidiş dönüş 30 Euro 6 yaşa kadar çocuktan ücret almıyorlar. Bayram vb. tarihlerde seyahat edecekseniz önceden biletleri alın biletler tükeniyor sürprizlerle karşılaşmayın.

Turyol’u 1 gün önceden arayıp sefer saatinde bir değişiklik olup olmadığını sordum 10:30’dan önce kalkmayacakları bilgisini alınca aheste aheste yola çıktık. İzmir-Ayvalık yolcululuğumuz non-stop 1.5 saat sürdü. Merkezde güzelce gibi görünen börekçiden kıymalı kol böreği alıp limanın biraz ilerisindeki çay bahçesine oturduk. Kol böreği vasattı. Limanın önünde devasa bir kuyruk vardı asla küçülmek bilmedi sonunda kuyruğa girmeye karar verdik. Arabayı hemen karşıya arka tarafa bıraktık otopark parası vermedik. Ücretli otoparka da bırakabilirsiniz günlük 10 TL sanırım. Sabah 9 feribotuna bilet almıştık 11:30’da 2.5 saat gecikme ile alkış ve ıslıklar eşliğinde ancak kalkabildik. Yolculuk yaklaşık 1.5 saat sürdü. Gemi Bostanlı feribotu benzeri bir gemiydi rahat bir yolculuk oldu sallanmadık.Eğer şanslı iseniz yolculuk esnasında yunuslara rastlayabilirsiniz.Bu nedenler hava güzelse güvertede oturmayı tercih edebilirsiniz.

Midilli limanındaki polisler çok kibardı yanımda kızımı görünce hemen beni en öne aldılar ilk biz çıktık pasaport kontrolünden.

Rent a car olayını yine gitmeden kalacağımız otelin tanıdığı acentadan hallettik. Acenta sahibi cingöz bir Yunanlı anlaştığımız şartlara uymak istemedi o nedenle tavsiye etmiyorum. Limandan çıkınca hemen karşıdaki rent a car firması uzak durun Golden Sun diye yazıyor. Sahibi Sotiris ve eşi Maria Midillide farklı birçok araç kiralama firması var.

Google’da yazın Lesvos Car rental diye bir sürü firma çıkıyor hepsine yazıp fiyat alıp içinize sinen en uygun fiyatı veren firmayla anlaşabilirsiniz. Economy sınıfı arabaların kirası yaklaşık 30-35 Euro civarı. Aracı sigorta yaptırıp kendi arabanızla da gidebilirsiniz. Ama LPG’li arçlar kesinlikle gümrükten giremiyor bunu unutmayın. 15 günlük sigorta 60 Euro araba içinde 40 Euro alıyorlar. Rent a car yapacaksanız gitmeden önce yapmanızda fayda var zira biz adadayken firmalarda 1 tane bile araba kalmamıştı nasılsa gelince araba buluruz diye düşünenler mağdur oldu.

Bizim otelde kalırsanız yakınında gidebileceğiniz tavsiye edeceğim çok güzel bir taverna var Avlonas ismi bahçe yeşillik çocuk parkı var yemekler enfes.

Bunun dışında tavsiye edeceğim 2 restaurant daha var biri Octopus Molivos’ta limanın en sonunda yemekler harika

http://www.octapus-restaurant.com
diğeri Cavo Doro Sigri’de. http://www.greecetravel.com/photos/lesvos/sigri-photos/sigri15_jpg_view.htm


Cavo Doro’daki kalamar dolma müthiş.

Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest’a gidebilirsiniz. Hava sıcak olduğu için biz Fosil Ormanına gitmedik müze de örnekleri olduğu için Sigri’deki müzeyi ziyaret ettik. Giriş kişi başı 5 Euro çocuklar free. İçerde sergilenen ürünlerle ilgili kısa bir demo yapıyorlar. Müzenin içerisinde güzel bir hediyelik eşya dükkanı var. Midillideki müzeler ve tarihiyle ilgileniyorsanız aşağıdaki linkten detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Yemek kültürleri bize çok yakın çok memnun kaldık. Genel olarak her öğünde karides, kalamar, ahtapot, kabak çiçeği kızartma peynir kızartma vb. meze ve ara sıcak tarzı yemekler söyledik aile başı maximum 30 Euro’dan fazla para vermedik hiç bu kadar az para harcadığım bir seyahat olmadı. Ahtapotları kuruttukları için ahtapotu beğenmedik eti çok sert kayış gibi. Kalamarlar bizdeki gibi halka halka değil bütün bütün geliyor lezzetli yanında tarator sos vs yok siz koca kalamarı kendiniz kesiyorsunuz. Kabak çiçeğini kızartarak yapıyorlar enfes. Bizim kaşar paneye benzer kendi peynirlerinin kızartması var o da çok güzel. Tatlı olarak değişik muhallebili börekleri var yeni hazırlanmış olana denk gelirseniz müthiş bekleyince güzel olmuyor. Alışveriş yapacak enteresan birşey yok reçelleri değişik herşeyin reçelini yapıyorlar şam fıstığından reçel, ceviz reçeli ve mandalin reçelleri enteresan sayılabilir. Peynir ve et ucuz ama oralardan taşımaya değer mi bilmem bozulmadan getirmek güç.Yanınıza buzluk alırsanız mümkün olabilir.Mitillini’de mutlaka LİTTLE isimli markete uğrayın.Fiyatlar oldukça uygun. Dönmeden önce alışveriş yapın. Gümrükte kontrol olmuyor merak etmeyin.

Şehirde 2 tane büyük oyuncakçı var biri Midilli merkeze gelmeden Jumbo diğeri de 2 katlı Eftalou’da bir mağaza. Ekonomi bozuk ama Yunanlılar Siestadan vazgeçmiyor. Ada deli gibi alışveriş yapası olan Türk kaynıyor ama dükkanlar yinede haftaiçi 14-18 arası tatil kepenkleri kapatıp gidiveriyorlar. Pazar desen zaten her yer kapalı. İçerde olsalar bile dükkan kapısını asla açtıramıyorsunuz.

Petra Molivos’tan hemen önce en az onun kadar turistik bir yer. Denizi çok soğuk. Yolun en sonundan bir önceki tesise girdik Yunan Gençliğinin gittiği Sole Mare benzeri bir yere gittik müzik çalıyor sürekli. Herkes matkot oynuyor denize giren yok. Sonradan sebebini anlıyoruz deniz Çiftlikköyden daha soğuk resmen soğuktan vücudum yanıyor her denize girdiğimde ama su çok berrak ve temiz. Adadaki matkotlar dikkatimizi çekiyor değişik tahtadan bildiğimiz kesme tahtası şeklinde garip görünüşli ve tenis topuyla oynanıyor aldık bizde bir çift hemen bu haftasonu deneyeceğiz.

Erasou Eresos güzel bir yer. Adanın diğer ucunda yolu çok virajlı bizim hoşumuza gitti . Mykonos benzeri erkek erkekeğe görüntülerin kadın kadına versiyonları burada da var. Denizi berrak giriş taşlık sonrası kum. Soğuk değil.

Vatera kıyısının yolu çok kötü ama gidin. Çocukların çok eğlendiği nefis bir deniz parkı ve plajı var.

Adanın hiçbir yerinde Çeşmedeki gibi fahiş fiyatlarla şemsiye şezlong otopark vs parası ödemiyorsunuz. Sadece yediğiniz içtiğinizi ödüyorsunuz ve fiyatlar hep makul. Örneğin frappeler 2.5 Euro civarı koca bir tabak içerisinde klub sandwich 3.5 Euro gibi. Kazıklanmaya alışık olduğumuz için bize herşey ucuz geliyor.

Plomari şirin bir kasaba bir akşam yemeğimizi orada yedik ve dolandık yaşlı insanların oturduğu tipik bir Yunan pastanesi görüp oturduk tavla oynadık.

Kalloni’de deniz kenarına yakın çok güzel bir hediyelik eşya dükkanı var giderseniz nereden bahsettiğimi mutlaka anlarsınız harika hediye paketleri yapıyor resmen içindekilerden daha güzel süslemeleri var. Hepimiz bu dükkandan alacak birşeyler bulduk. Bayıldığım bir çiçek şeklinde bilezik aldım 2 gündür kolumda herkes soruyor nerden aldığımı kızım da bu dükkandan kendi seçtiği elbisesini bayılarak giyiyor.

Midilli merkezdeki Panellinion Pastanesi 1800’lerde Osmanlı tarafından banka binası olarak yaptırılmış, 1900’lerin başında pastaneye dönüştürülmüş. Bir kapısı Ermu caddesinde. Duvarlarda Midilli’nin büyütülmüş eski fotoğrafları var. Güzel isimli bir tatlı yedim (tatlının ismi güzel şaka değil) gerçekten çok güzeldi. Kafenin çok enteresan bir havası var gidilmeli.

Adada herkes frappe içiyor bizde ortama ayak uydurduk her yerde frappe içtik iyi hoş da şekerli isteyince soğuk frappenin içinde erimiyor katur kutur şekeri çiğniyorsunuz farklı bir şekilde tatlandırabilirler aslında pekmez, pudra şekeri veya bal gibi. Ice cream frappe bana en çok hitap eden çeşidi oldu. Frozen istedim boş gözlerle karşılaştım adada frozen içen yok sadece bahsettiğim Sole Mare benzeri beach club’da biri yaparız dedi ama taze meyve olmazmış konsantre meyve suyuyla yaparız deyince kalsın dedim frappeye devam…

Turkcell adanın birçok yerinde çekiyor. Adada Bayram tatili nedeniyle çok sayıda Türk vardı sanki Yunanistan’a değil Türkiyedeki bir adaya gelmiş gibi hissetim kendimi. Restaurantların önünde hoşgeldiniz yazıları, Türkçe menüler ve güleryüz bolcaydı ada halkı bizi beklemediğimiz kadar güzel karşıladı. Adada tanışan her Türk bir biriyle sohbet edip tavsiyelerde bulundu, güzel samimi bir hava vardı.

Kalo taksidi (İyi yolculuklar)

Nilüfer Tırnaklı Uz