16 Mart 2009

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI



3. To Tragoudi Tou Kavalari - Maria Farandouri.mp3 -






Malzemeler
- 6 tane enginar,
-5 kahve fincanı pirinç
-1 çay bardağı sızma zeytinyağı,
-1/2 tatlı kaşığı tuz,
-2 çay kaşığı şeker,
-1 adet limon
-½ su bardağı un
-5-6 bardak su
-4-5 adet taze soğan (yoksa kuru soğan)
-½ demet dereotu
-½ demet maydonoz
-½ demet nane

Hazırlanması:

1-Bir sebze yıkama leğenine su doldurun ve un ekleyip bir limonun yarısını sıkın ve unu suyun içine güzelce homojenize edin. Diğer yarım limonu enginarda kullanacağız bir kenara ayırın.

2-Enginarların yapraklarının uç kısmını kesin limonlayın. Dış yapraklarının ilk sırasını veya kart olanları kopartın, arkasını düzgünce kesin ve tekrar limonlayın.İç kısmını elinizle esneterek açın ve bir kaşık yardımıyla tüylü kısmını iyice alın. Enginar derince bir çanak halini alacaktır.Enginarı hazırlamış olduğunuz unlu limonlu suya atın. Bu aşamada isterseniz saplarını atmayıp dış kabuklarını alıp, bir parmak boyutunda kesip unlu limonlu suya da atabilirsiniz.

3-Tüm enginarları bu şekilde hazırladıktan sonra, pirinç, tuz, şeker, ince kıyılmış yeşillikler soğan ve zeytinyağı ile hazırladığınız dolma içini enginarlara teker teker doldurun. Arada açılan yapraklarada bir miktar bu içten koyabilirsiniz. Doldurulan enginarları ağzı yukarı bakacak şekilde tencereye düzgünce yerleştirin..Ayıkladığınız enginar saplarınıda tencereye koyduktan sonra enginarların yarı boyuna kadar unlu limonlu sudan .ilave edin ve üzerlerini yağlı kağıtla kapatın.Yağlı kağıdın üzerinede porselen bir tabak yerleştirin ve çok hafif ateşte pişmeye bırakın.

4-Pirincini ve yaprağını kontrol ederek ateşten alın. Bu aşamada gerekirse ılık su ilave edebilirsiniz.

5-Piştikten sonra demlenmeye bırakın ve soğuk olarak ikram edin.

Afiyet Olsun
OYLUM




Not: Dolmalık enginar alırken geniş çanaklı olanlarını seçin.Sapından tutup salladığınız zaman enginarın gevrekçe sallanması renginin parlak olması gerekir.Elinizle başını yokladığınızda o tazeliğide hissetmelisiniz ama içi biraz boş olursa doldurması kolay olur.



Ben genellikle dolma hazırlarken enginar sayısından 1 fincan eksik pirinç kullanırım ancak elbette enginarın boyutlarıyla ilgili ufak tefek farklılıklar olabilir. Aslında zeytinyağlı dolmalara tarçın çok büyük lezzet verir ama enginarı kararttığı için ben tercih etmiyorum.Ama ne olursa olsun illa lezzet derseniz ½ kahve kaşığı ilave edebilirsiniz harcınıza.