25 Aralık 2007

PROFİTEROL



Çocukken evimize karşı komşumuz Bedriye teyze sayesinde tanıştım profiterol ile. Öyle heyecanla çalışırdı ki görüntüsü gözümün önünde.Şimdi ne yapıyor bilmiyorum ama bu tarif ondan hatıra bize. Kulakları çınlasın. Annem minik topları üst üste dizer üzerlerine karamel yada çikolata sosu dökerken sihirli bir şey yapıyormuş gibi izlerdim onu.

Çocukken her şeyin tadı başka. Kek hamuru hazırlarken oğlum elinde kaşıkla kabın dibini sıyırmak için beni bekliyor tıpkı benim bir zamanlar yaptığım gibi. Bir sürü hijyen ve sağlık düşüncesinin yanında ben o anları öyle büyük bir mutlulukla hatırlıyorum ki oğlumdan bu güzel anıları bende esirgemiyorum. Şu bir gerçek ki olgunlukta bizi ayakta tutan şey çocukluk anılarımız.

Ama maalesef oğlumun tatlılarla arası pek iyi değil.Bu nedenle yaptığım bezeler,kekler ve tatlılar genelde bana kalıyor.Ehh bunda pek sevinecek bir şey yok.Rejime girdiğimden beridir bende uzak duruyorum bu lezzetlerden.

Gelelim tarifimize.Profiterol un asıl malzemesi can damarı hamurudur.Türkçede şu (choux) olarak adlandırılan bu hamur diğer tatlı hamurlarından farklı olarak pişirilen kendine özgü değişik bir tadı olan bir hamurdur.Tatlılarla birlikte çok iyi gitmesine rağmen tuzlu türlerle de iyi gittiğini ben tespit ettim..

Choux hamuru için

1 su bardağı+1 yemek kaşığı un
4 yumurta
60 gr margarin
1 tutam tuz
1 su bardağı su
***
1-Suyu ısıtın.İçine margarin ve tuzu ekleyin.
2-Margarin tamamen eriyince unun hepsini tencereye dökün ve ateşin altını kısın.
3-Hamuru tencerenin altında beyaz bir tabaka oluşuncaya kadar tahta bir kaşıkla devamlı ve hızla karıştırın.
4-Hamur pürüzsüz parlak bir kıvama gelince tencereden kolaylıkla ayrılmaya başlayacaktır.
5-Hamuru soğuk bir kaba alın ve hafif ılınınca yumurtalardan birini kırın ve mikserin burgu uçlarıyla karıştırarak hamura iyice yedirin. Kalan yumurtaları da teker teker kırıp bu işlemi tekrar edin.
6-Hamurunuzu bir tatlı kaşığı hamur sıkma torbası yada yağlı kağıttan hazırladığınız külahın ucunu incecik keserek yağlı kağıt döşenmiş tepsiye 3-4 santim büyüklüğünde toplar halinde sıkın . Hamuru tepsiye sıkarken çok sık aralıklarla dizmeyin.Çünkü hamur pişerken iki üç kat büyür.
3-Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Ancak hamur pişerken kesinlikle fırını açmayın.
4-Hamurunuzu mutlaka tel üzerinde soğutun. Aksi takdirde hamur nemlenip yumuşayabilir. Piştiğini ise üzerine vurduğunuzda çıkan tok sesten anlayabilirsiniz. Sivri uçlu krema torbanız yoksa hamurunuzu tırtıklı ekmek bıçağı ile daha düzgün kesebilirsiniz.


Krema için

1-1/2 su bardağı toz şeker
2-3 çorba kaşığı un
3-2 su bardağı süt
4-125 gr margarin
5-1 paket vanilya
6-1 su bardağı toz şeker veya pudra şekeri

***
1-Yumurta şeker süt ve unu mikserle karıştırarak birbirine iyice yedirin.Koyu muhallebi kıvamına gelene dek kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin.
2-Ateşten alın içine margarin ve vanilyayı koyarak iyice mikserle iyice karıştırın. Kremanın soğumasını beklerken üzerinin kaymak bağlamaması için arada sırada tahta kaşıkla karıştırın.
3-Sivri uçlu krema torbanız ile ya da yoksa kenarını kesip açtığınız profiterollerin içine kaşıkla kremayı doldurun.
4-Bir servis tabağına piramit şeklinde üst üste dizin.
5-Profiterol için çikolata sosu tercih edebileceğiniz gibi karamelde kullanabilirsiniz. Ben genellikle karameli görüntüsünü sevdiğim için tercih ediyorum.
6-1 bardak şekeri kısık ateşte kalın dipli tencerede ısıtın. Şeker kenarlardan erimeye başlayınca tahta bir kaşıkla devamlı karıştırın. Altın gibi parlayan koyuca bir karamel elde edince kadar karıştırmaya devam edin.
7-Bir çatal yada kaşık yardımıyla piramitinizin üzerine karameli yayın.Ya da her bir profiterol topunu tek tek karamele de batırabilirsiniz.

Afiyet olsun
Oylum Özmen