23 Aralık 2006

AŞURE

Sevmeyen var mıdır? Parmak kaldıranı köşeye alalım ve bir de bu aşureyi tatmasını sağlayalım lütfen. Sonra da seyredin bakalım 180 derecelik dönüş nasıl olur muş? Sevgili Nilgün’ün becerekli ellerinden çıkmış ve fotoğraflanmış aşure tarifi ise şöyle :

MALZEMELER

1/2 kg aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı pirinç
1,5 kilo toz şeker
250 gr kuru kayısı
3 adet elma
250 gr kuru çekirdeksiz üzüm
2 çorba kaşığı toz sahlep
4-5 adet damla sakızı veya 1 çorba kaşığı zencefil
1 paket kuş üzümü
250 gr ayıklanmış ceviz
1/2 su bardağı badem
2 tane ayıklanmış nar
1 su bardağı susam
tarçın

YAPILIŞI

Buğday,nohut,kuru fasulye 'yi 7-8 saat önce ayrı ayrı suda ıslatıyoruz.

Daha sonra fasulye ve nohutu ayrı ayrı haşlayıp suyunu süzüyoruz.

Buğdayı haşlıyoruz fakat suyunu süzmüyoruz diğer haşladıklarımız ile birleştirip büyük bir tencereye alıyoruz.

Pirinci ilave ediyoruz .

Üzerine koyuluk durumuna göre 1-2 litre kaynar su ilave ediyoruz.

Hepsini birlikte 1 saat kadar karıştırarak pişiriyoruz.

Karışım kıvam almaya başlayınca bir miktar soğuk su ile sahlep ve zencefili (yada damla sakızını) karıştırıp kaynayan karışıma ilave ediyoruz.

Bu arada kuru kayısıları ve üzümleri suda ıslatıyoruz. Kayısıları küçük küçük doğruyoruz ve elmaları soyup küçük küçük dilimliyoruz.Hepsini karışıma ilave ediyoruz .

İyice piştikten sonra karışıma toz şekeri ilave ediyoruz. Yarım saat kadar karıştırarak tadının özdeşleşmesini bekliyoruz.

Daha sonra kaselere döküyoruz üzerine kavrulmuş susam, tarçın ceviz,badem, nar ve kuş üzümüyle süslüyoruz.


Afiyet Olsun

Nilgün EREL