02 Haziran 2011

PANNA COTTA

Ne kadar uzun bir ara verdim . Tariflerim var biriken ama bunları yazacak vakti nerdeyse bir senedir bulamadım. Bu da gittikçe rahata alışıp tembelleştiğimi gösteriyor sanırım. Bu kadar arayı uzatmamaya azami dikkat edeceğim artık.

Bu tatlı için nefis bir lezzet derim de başka bir şey diyemem. Hem hafif hem sütlü hem soğuk ve meyveli. Muhallebi ve dondurmacılar kesin sever sevmesine ama yapımının bu kadar kolay sunumunun bu kadar şık olduğunu bilince de vazgeçemiyorsunuz. Üstelik yaz akşamlarında misafir ağırlarken serin serin yanında böğürtlenli ve çilekli yada hangi dondurmadan hoşlanıyorsanız onunla ikram edebilir yada klasik olarak meyve sosuyla sunabilirsiniz.Nasıl sunarsanız sunun ister fincanda ister krem karamel gibi kalıbından çıkarılmış halde sonuç mükemmel..

İçindekiler

• 200 ml süt kreması

• 1/2 su bardağı süt (125 ml)

• ½ tatlı kaşığı lavanta –istenirse tatlandırıcı olarak 2 tane damla sakızı (sütü ilave etmeden önce tencerede havanla ezin) damla sakızı-2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi ve 1 paket vanilya yada ½ çubuk taze vanilyada kullanılabilir. Ancak lavantanın aksine bunlar için bir gece önceden beklemenize gerek yok. Direkt tatlıyı kullanım aşamasında ilave edebilirsiniz.

• 1/2 su bardağı toz şeker (112.5 gr)

• 2 tatlı kaşığı toz jelatin yada 1 adet yaprak jelatin.(Eğer yaprak jelatin kullanacaksanız tatlıyı pişirmeye başlamadan önce bir bardak suyun içine jelatini koyun. Jelatini ilave aşamasında suyunu sıkın ve tatlıya öyle ilave edin.İlk başta kullanımı zor olabilir bu nedenle toz jelatini deneyimi olmayanlara tavsiye ediyorum)

• 2 yemek kaşığı su

• 3/4 su bardağı süzme yoğurt (190 gr)

Sosu İçin

• 1 yemek kaşığı toz şeker

• 1 yemek kaşığı su

• 1/2 su bardağı dondurulmuş böğürtlen (bu oranlara sadık kalmak kaydıyla ahududu, likapa, kara dut, çilek ,hurma mürdüm eriği de kullanılabilir.Ancak taze meyve ile yapacaksanız şekeri biraz daha fazla ilave edebilirsiniz.Değişik bir sunum isterseniz kuru erik, badem veya hurma karışımını karamelize ederek kullanabilirsiniz.)

Hazırlanması

• Oda sıcaklığındaki sütünüze bir tülbente sarıp bağladığınız lavantayı koyun ve bir gece buzdolabında bekletin.

• Küçük bir sos tenceresinin içine bir gece önceden hazırladığınız sütü ve kremayı koyun. Ateşe oturtmadan önce iyice çırpın ve homojenize olmasını sağlayın. Bu arada süt ve kremayı en az yarım saat önce buzdolabından alarak oda sıcaklığına getirmenizi tavsiye ederim. Ardından bu karışımı orta ateşte, tel çırpıcıyla karıştırarak ısınana kadar pişirin.Buharları yoğunlaşacak ama kaynamayacak.Yani kaynamak üzereyken ocaktan alın.

• Sıcak karışıma toz şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırın.

• Küçük bir bardağın içine 2 yemek kaşığı suyu ve 2 tatlı kaşığı toz jelatini koyun. Jöle tamamen eriyene kadar karıştırın. Dikkat edin topaklanmasın. Eğer yaprak jelatin kullanıyorsanız su eklemeden fazla suyunu elinizle sıkarak direkt olarak karışıma ilave edebilirsiniz.

• Bu jöleli karışımı; süt, krema ve şekerden oluşan karışımın içine dökün. Yine karıştırın. Son olarak süzme yoğurdu ekleyin ve çırpmaya devam edin pürüzsüz ılık krema kıvamında bir karışım önünüzde hazır olacak.

• Ben krem karamel kalıplarını kullanıyorum ikram için.Böylece krem karamel kalıplarından bıçakla sıyırıp servis tabağına alıyorum ve bu şekilde ikram ediyorum.Ancak şık kadehler dondurmalıklar hatta renkli çay fincanlarını dahi kullanabilirsiniz.Tatlı ılıyıncaya kadar bekleyin ve bir tepsiye yerleştirerek buzdolabına kaldırın mümkünse bir gece bekletin.Böylece sıvı kıvamdaki tatlınız katılaşacaktır.

Sosun Hazırlanması

• Küçük bir sos tenceresinin içine 1 yemek kaşığı suyu ve 1 yemek kaşığı şekeri koyun.

• Kısık ateşte şeker eriyene kadar fokurdatın. Böğürtlenleri koyarak. 2-3 dakika daha pişirin. Böğürtlenler çok yumuşayıp dağılmasın ki sunum güzel olsun.

• Bir kenarda soğuması için bekletin.

 Ardından krem karamel kalıplarındaki tatlınızı bıçakla çevirip servis tabağına alın ve arzu ettiğiniz miktarda sosu tatlının üzerinde gezdirin ve nane yaprağı ile süsleyin.Gözleriniz ve ardından mideniz bayram edecektir.Eğer lavanta ile aromalandırılmış süt kullanacaksanız karadut veya böğürtlen sosunu kullanmanızı tavsiye ediyorum.Mükemmel bir uyum ve ferahlatıcı ,şaşkınlık uyandırıcı bir lezzet elde edeceksiniz.

Afiyet Olsun