27 Aralık 2006

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


Aslında dikkat ettimde genellikle zeytinyağlı yemek tarifi vermişim .Etli yemekler pek az. Et yiyemediğimden olsa gerek. Bu da hep yaptığım yemeklerden birisi.Kereviz severlere sunulur.

MALZEMELER

1. 1 kg kereviz
2. 2-3 adet havuç
3. 1 büyük patates
4. 1 baş kuru soğan
5. 1 adet portalalın taze sıkılmış suyu
6. 3-4 adet küp şeker
7. tuz
8. zeytinyağı

HAZIRLANMASI

1. Kerevizi patatesi ve havucu temizleyip küp küp kesin.Kereviz yapraklarının körpe olanlarını ayırın kerevizle birlikte pişireceğiz. Kerevizin diğer yapraklarını bir kenara kaldırın atmayın .
2. İnce çentilmiş soğanı zeytinyağında havuçlarla birlikte kavurun.Havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
3. Kerevizi ve patatesi ilave edip tuzunu ve şekerini koyduktan sonra 1 adet portakalın taze sıkılmış suyunu sebzelerin üzerinde gezdirin.Sebzelerle yanı hizaya gelecek kadar su koyun.Bu aşamada dilerseniz 1 yemek kaşığı unu portakal suyunu yemeğe eklemeden önce sebzelerin üzerine serpebilirsiniz.
4. Ocağı kısın.Evinizde varsa yemeğin hemen üzerine yağlı fırın kağıdı ile örtün.
5. Patatesler ve havuçları kontrol edin ezilebilir halde iseler yemeğimiz pişmiş demektir.
6. Soğuk servis edin.

Afiyet olsun
Oylum ÖZMEN

Not : Aslında iyi zeytinyağlı yemek yapmanın sırrı şudur :


1-Yemeğinizi hep ağır ateşte pişirin.
2-Mümkün olduğunca buharının içinde kalarak zeytinyağı ve sebzelerin aromalandırılmasını sağlayın.Eğer düdüklüde pişirmiyorsanız yukarıda değindiğim gibi yemeğin üzerine ikiye katlanmış yağlı kağıt örtün.
3-Zeytin yağlı yemeğinizi tencerede kesinlikle saklamayın.Cam yada tercihen porselen servis kabına aktarın.
4-Eğer imkanınız varsa ama biliyorum ki bu şartı karşılamak çok zor yemeğinize metal değdirmeyin.
Bu yukarıda bahsettiklerim aslında iyi bir girit yemeği yapmanında sırlarındandır.

kKEREVİZ YAPRAĞI SALATASI



Güzelim taze taze pazardan aldığımız kerevizin yapraklarının küçük bir kısmı yemeğe konur geri kalanı ya atılır yada çorbalara koymak için kurutulur.Ama kuruttuğunuz ve ihtiyaç duyduğunuz kereviz yaprakları da bir yere kadar.Kavanozlar dolusu kereviz yaprağı ne olacak sonra? Şimdi kerevizinizi pişirdikten sonra birde bu salatayı deneyin.Klasik yöntemi uygulayacağız. Ama tadı hiçde yabana atılır gibi değil müdavimi olup komşulardan kereviz yaprağı toplamaya başlarsanız karışmam..
Kereviz yapraklarını ayıklayın ve yıkayın.Saplarını elinizle kırarak kontrol edin ve kartlarını atın.Bir tencerede suyu kaynatın.Fokurdamaya başlayınca (tüm otlarınızı kaynayan suya atarak haşlamalısınız) kereviz yapraklarını suya boca edin.Saplar iki parmak arasında hafif bastırmayla eziliyorsa olmuştur.Hemen kevgirle alın.Üzerine 3-4 diş iyice ezilmiş sarımsak zeytinyağı limon suyu ve bir kaç damla sirke ile hazırladığınız sosu gezdirin.Dilerseniz pancar turşusu ile süsleyip servis yapın.
Kerevizi haşladığınız suyu dilerseniz çorbalarda ya da bitki çayı olarak tüketebilirsiniz.Böbrek taşlarına iyi geldiğini duymuştum.
İşte bir sebzeyi sonuna kadar tüketmek diye ben buna derim.Etinden sütünden yününden faydalandık.Daha ne olsun hepimize afiyet olsun

Oylum Özmen