21 Şubat 2007

Pİ'NİN YAŞAMI

Uzun zaman önce alıp sıraya koyduğum üzerine kitaplar eklendikçe sırası ötelenen ve bir türlü okuyamadığım kitaplardan biri. Bir solukta okudum. Güzel bir kurgu hikaye. Gerçek dışı ve alegorik. Kitabın yazarı Yann Martel.
Konusu ise özetle şöyle : 16 yaşında ki Piscine Molitor Patel, herkesin bildiği adıyla Pi, ailesi ile birlikte Hindistan’dan Kanada’ ya göç ederken yolculuk ettikleri gemi batar. Tüm ailesi ve gemi personeli ölür. Pasifik Okyanusunun masmavi sularının üzerinde tek bir filika yüzmektedir. İçinde de yalnızca beş kazazede: Pi, bir sırtlan, kırık bacaklı bir zebra, dişi bir orangutan ve bir yanlışlık sonucu adı Richard Parker olarak kalan üç yüz kiloluk erkek bir Bengal kaplanı. Pi biraz zekası biraz şansı ve aslında Richard Parker ında yardımıyla sırtlanın besin zinciri sıralamasında yer almaktan kurtulur. Ama şimdi bu korkunç yırtıcıyla başbaşadır. Üstelik yolculuğu aylarca sürecektir. Açlık susuzluk ve korkuyla dolu günler. Hayal ve gerçeğin karıştığı küçük bir çocuğun inanılmaz öyküsü bu.
Böylesi tehlikeli bir kaplanla, okyanusun ortasındaki küçücük bir filikada kıstırılmış bir çocuğun konu alındığı bir öykünün sizi hayal alemine sürükleyeceğini, daha kitaba başlamadan bilirsiniz. Yann Martel’in ‘Pi’nin Yaşamı’ 2002 booker ödülü almasının yanı sıra dönüşümsel bir roman.