08 Haziran 2009

DENİZ FASULYESİ VE KAYA KORUĞU


Ti se meli esenane - Ka Pipina



Ege kıyılarında denize yakın tuzlu suyla yakın temasta olan yerlerde yetişen aromatik bitkilerden biri de deniz fasulyesidir. Genellikle deniz börülcesi ile yakın alanlarda görülürler. Bilmeyenler için çalı diye geçilecek bu bitkiyi iyi tanımazı tavsiye ederim.

Deniz börülcesi ve kaya koruğundan daha farklıdır. Deniz börülcesi özellikle balık yanında meze; kaya koruğu ise özellikle turşu halinde ve yoğun aromasından dolayı salatalarda aroma artırıcı veya rakı mezesi olmak için bire bir biçilmiş kaftandırlar. Oysa deniz fasulyesi daha diri yapısı, hafif ve farklı aroması ile yemeklerin yanında salata olarak tüketilmek için süper bir bitki. İster makarna isterseniz de et yanında zevkle tüketebilirsiniz. Kaynar suya atarak haşlayın ve sarımsak limon ve zeytinyağı ile sosunuzu üzerinde gezdirerek servis yapın. Renklendirmek için üzerine domates ekleyebilirsiniz.Ama sadece klasik soslada zevkle tüketilebilir.Bu lezzeti tanımadan geçmemenizi tavsiye ederim.Turşusunuda hazırlayabilirsiniz ancak bu bitkide içerisinde tuz içerdiğinden salamurasını tuz ya hiçkullanmadan yada çok az ilave ederek sirke limon tuzu ve sarımsak ile hazırlamanızı tavsiye ederim turşunuzu.Böylece bu lezzetten kışında mahrum kalmazsınız.Ayrıca Cunda’da haşlanmış deniz fasulyesi ile yapılan mücverleride fırsat bulursanız tatmadan geçmeyiniz.






Kaya koruğu ise denize bakan kayalıklarda yetişen bir bitki. Gene deniz suyu ile içli dışlı topraklardan geldiği için tuza fazla ihtiyaç duyulmuyor yapılırken.Bence kaya koruğu klasik ege usulü ot salatası yapılmaya uygun değil. Turşusunu tavsiye ederim.


O kadar farklı ve yoğun bir aroması var ki hayalgücünüzü istediğiniz kadar zorlayabilir ve yeni denemeler yapabilirsiniz. Bence yemeklerin yanında tüketilebilir ancak, özellikle salatalarda bir kaç yaprağı ile aroma artırıcı veya içki ve balık mezesi olarak tüketilmesi daha uygun geliyor.

Afiyet olsun.

KAHVE KİTAP VE ÇİKOLATA ETKİNLİĞİ


Satisfy My Soul - Bob Marley & the Wailers


Biraz meşakketli oldu bana ulaşması ama son hediyelerim sevgili Yaren den geldi.Çikolataların tadına önce tadına oğlum baktı.


Sevgili Yaren incelikli mektubuna ve güzel hediyelerine çok teşekkür ederim.Kitabını okumaya başladım bile.Nice arzu ettiğin hediyeler senin olsun.Yeni bir etkinlikte buluşmak ümidiyle.Etkinliği düzenleyen canım arkadaşım Burçak umarım yılmaz etkinliklerine devam edersin.