01 Nisan 2007

SOSYETE MANTISI

Bizim evde çok sevilir. Özellikle eşim bayılır. Misafire sunmak içinde hem kolay hem lezzetli. Ben bazen çokça hazırlayıp pişirdikten sonra derin dondurucuya koyuyorum. Sonra istediğim zaman çıkartıp ısıtıyor ve sunuyorum. Dediğim gibi oldukça rağbet gören bir lezzettir bizim evde sosyete mantısı.

Malasef size foto sunamıyorum.Fotoğraf makinası kaybından dolayı.:((

MALZEMELER

· 2 adet yufka
· 250-300 gr kadar kıyma
· 1 adet patates
· 1 adet kuru soğan
· ½ bardak su
· 1 kahve kaşığı tuz
· 1 kahve kaşığı karabiber
· 1 kahve kaşığı kırmızı biber(dilerseniz)

Sosu için

1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
1 yumurta
1 çay bardağı yağ (kıymanız yağlı ise yağ miktarını azaltın)

Ayrıca

½ kg yoğurt
dilediğiniz kadar sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
1-2 çay bardağı kadar su
1.1/2 tatlı kaşığı kadar nane

HAZIRLANMASI

Yufkaları dörde bölerek 8 adet üçgen elde edin.

Sosunuzu çırparak hazırlayın.Yumurtanın iyice homojenize olmasını sağlayın. Çırpma teliyle bu işlem çok rahat olacaktır.

Patatesi ve soğanı rendeleyin. Kıymayla birlikte tüm malzemeleri karıştırın.

Harcınızı ½ bardak su ilavesiyle ve tahta kaşığın tersiyle iyice ezinki kıymanız böreğin içinde top alıp ağıza pütür pütür gelmesin. Ardından orta hararetli ateşte kavurun.

Yufkaları birer kaşık sos ile soslayın. Kıymayı bu sekiz parça yufkaya paylaştırıp gül börek şeklinde hazırlayın.

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyun . Artan sosu gül böreklerin üzerine paylaştırın. 15-20 dakika kadar sosun yufka tarafından emilmesini bekleyin ve tepsiyi fırına verin. Altı ve üstü güzelce kızarana kadar hafif hararetli fırında pişirin.

Yoğurdunuz istediğiniz oranda sarımsaklayın.

Suda salçayı ezin.Mantının salça sosu ayarında olmalı.Dilerseniz lezzet vermesi için biraz tereyağı veya zeytinyağı koyabilirsiniz..Aslında kırmız biber ve tereyağı ile çok lezzetli oluyor ama malesef evdekiler acı sevmiyor tereyağınıda sınırladık.

Böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu ardından salçalı zeytinyağını gezdirip sıcak olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN
Oylum ÖZMEN