09 Mart 2009

SİNKONTA









Levent Yüksel (((-_-))) Selluka - Ezginin Günlüðü (((-_-)))

Bu yemeğin etli tarifini bir süre önce sevgili Zeynep vermişti. Evde bahsettiğimde ise babam çok sevinmiş “annem yapardı tarifini bulduysan pişir ama etsiz yap” demişti. Bizimkiler İzmir’ de etsiz yerlermiş bu zamanında çok meşhur ama bugün unutulmuş lezzetler arasına girmiş kaybolmak üzere olan yemeği. Yaptığım araştırmalarda özellikle Manisa ve Ödemiş de çok sevilerek yapıldığını öğrendim.Genellikle etsiz olarak pişirildiğini de gördüm. Bir rivayete göre de yemeğin esas kaynağı olarak Arnavut göçmenleri gösterilmiş. Ne olursa olsun oldukça değişik bir lezzet yenmesi ve tadılması gerekir.Ben özellikle Gri kabağı tercih ettim ama yaz aylarında koyu yeşil kabakla ile yapılabiliyor bu yemek.Ancak aslen balkabağından yapılır.



Bu şarkıda özellikle "Selluka" yı seçtim.Çünkü İzmir'liler için selluka sadece bir zincir market adı. İzmir'e özgü bu güzelim çiçeği de hatırlayan yok maalesef.

Malzemeler

1 kilo balkabağı
3 adet soğan
3-4 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı un
1 kahve kaşığı nane
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Hazırlanması


1-Kabağın ince uzun dilimleyin.
2-Soğanları yuvarlak yada hilal şeklinde doğrayın fırın tepsisine koyup ovalayın
3-Domateslerin kabuklarını alıp küp küp kesin. Tepside soğanlarla birlikte ovun. Domateslerin suyu çıktıktan sonra eşit şekilde tepsiye soğan ve domates karışımını yayın.Bu karışımın üzerine kabakları sıralayın.
4-salça,un zeytinyağı bir bardak su ve karabiberi homojen bir hale gelene kadar ezip.Kabakların üzerinde gezdirin..Tepsideki sıvı yüksekliği kabaklarla aynı hizada olsun gerekirse su ilave edin.Ardından naneyi serpeleyin ve orta hararetli fırında pişirin.
5-Ilık yada soğuk olarak istenirse sarımsaklı yoğurt ile servis yapabilirsiniz.


AFİYET OLSUN