31 Ekim 2006

Safakzade Kebabi




MALZEMELER

1-KÖFTE İÇİN

½ Kg Az Yağlı Kıyma

2 Dilim Ekmek

1 Yemek Kaşığı Süt

1,5 Yemek Kaşığı İrmik

1 Yumurta

1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

½ Demet Maydonoz

1 Baş Soğan

Tuz

Karabiber

Kimyon

2-SOSU İÇİN

5 Adet Domates

1 Tatlı Kaşığı Nane

1 Çay Kaşığı Kırmızı Biber

3-DİĞER MALZEMELER


.1 Adet Pide Ekmeği


.4 Adet Çarliston Biber


.1 Tutam Kekik


.Zeytinyağı


.2 Yemek Kaşığı Tulum Peyniri Yada Kaşar


.Kişi Başına 2 Adet Patates.


.5-6 Tepeleme Yemek Kaşığı Yoğurt


.Dilediğiniz Kadar Sarımsak


.Tereyağı yada Margarin


.Sıvı Yağ


.Minik Bir Baş Soğan


.4/5 Dal Maydonoz



HAZIRLANMASI

Köfteyi yoğurun. Bu tarifte kullanılan köfte benim klasik köfte tarifimdir. Bu nedenle miktarını fazla verdim.Harcınızı hazırladıktan sonra derin dondurucuya kaldırıp ihtiyaç duyduğunuz anda kullanabilirsiniz.Aslında bu tarif 2 kişilik olarak hazırlanmıştır.Kişi başına 5-6 köfte hesaplanıp fazlası dolaba kaldırılabilir.Eğer köftenizi sabahtan hazırlarsanız akşama kadar özlenir ve çok lezzetli olur.

Köfteler buzdolabında dinlenirken domateslerinizi rendeleyin ve genişçe bir kaba koyun bırakın hafif ateşte kaynasın.Ben oval şekilli olan salçalık domatesi kullandım ve rendenin geniş kısmı ile rendeledim.Sosunuz kaynamaya başlayınca içine nane ve kırmız biberi ilave edin.

Parmak gibi hazırladığınız köfteleri teflon tavada 1-2 tatlı kaşığı tereyağı ilavesi ile kızartın.Köfteler kızardıktan sonra bir tabağa alın dinlensinler.

Dilediğiniz kadar sarmısakla samısaklı yoğurdunuzu hazırlayın. Tuza dikkat edin köftenin içindede tuz var.

Çarliston biberlerinizi kızartın.

Bir küçük kuru soğanı kıyın tuzla güzelce ovun.maydonuzu yıkayın ve incecik kıyın.

Köftelerinizi kaynamakta olan sosun içine atın.

Kişi başına iki adetten hesaplanmış patateslerinizi yıkayın soyun ve rendenin kalın kısmında rendeleyin.Suyunu sıkın.Teflon tavayı kaplayacak kadar sıvı yağla yağlayıp patateslerin yarısını tavaya yerleştirin.Spatula ile yayarak tabak şeklini almasını sağlayın.Çok az tuz serpin.(tuza dikkat) Yalnız bu yayma işlemini yaparken rendelenmiş patatesler bir bütün halinde kalmalıdır. Altı kızarınca omlet çevirir gibi spatula ile çevirebilmelisiniz.

Kızaran patatesleri tabakların ortasına yerleştirin.

Pidenizi iri kareler şeklinde kesin üzerine zeyinyağı ve kekik serpin kaşarınızıda eşit miktarda dağıtın.Mikro dalga fırında iki dakika ısıtın.mikro dalga fırınınız yoksa bu işlemi önceden ısıtılmış fırında da yapabilirsiniz. Ancak süre biraz daha uzar.

Tabaktaki patateslere dönelim üzerlerine sarımsaklı yoğurdumuzu paylaştıralım. Bu yoğurdun üzerine sosla birlikte fokurdamakta olan köfteleri yerleştirelim ve sosun kalan kısmını köftelerin üzerine paylaştıralım.en sonunda tuzla ovup yıkadığımız fazla suyunu alıp ince kıyılmış maydonozla karıştırılmış olan soğanlarımız serpelim.

Mikro dalgadan çıkardığımız pide ekmeğini dilimlenmiş taze domatesi ve kızarttığımız biberleri tabağın etrafına yerleştirelim.

Sonra yarattığımız eserle gurur duyarak servis edin ve iltifatları bekleyin.

Afiyet olsun

1 yorum:

yeşim dedi ki...

oylum hanım tarifiniz nefis görünüyor en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum.