13 Kasım 2006

PİRPİRİM AŞI

MALZEME
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı nohut
1 büyük demet semiz otu
1 adet iri olgun domates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 baş soğan
Tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANMASI

Buğday nohut ve mecimeği ayrı kaplarda akşamdan ıslatın. Eğer ıslatma suyuna 1 çay kaşığı kadar karbonat atarsanız kolaylıkla yumuşarlar. Ertesi sabah herbirini yıkayın ve aynı kapta yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar haşlayın. Haşladığınız malzemeyi süzün ve sudan geçirerek tencerenize alın.üzerine ince kıyılmış semizotlarını ve kabuğu soyularak tavla zarından biraz irice doğranmış domatesi ekleyerek tencereye 5 su bardağı soğuk su ilave edip kaynatın.semizotları pişinceye (semiz otunun sapı elle ezilmeye başlayınca pişmiş demektir) kadar 15-20 dakika kadar kaynatın. Bu arada incecik çentilircesine kıyılmış soğanı tereyağı ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurup üzerine salçayı tuzu ve karabiberi koyup hep birlikte halledin. Kaynayan yemeğin suyundan alarak sulandırın ve bu sosu yemeğe ilave edin.yemeği sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.
Oylum Özmen

5 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Tam kis yemegi olmus, bizim haylazlar icinde cok faydali bir yemek, bu hafta semizotu alinca yapacagim bu tarifini.
ellerine saglik canim.
Zeynep

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Acaba sorabilir miyim
nerelisiniz :)
bizim memlekette semizotuna pirpirim derler
bizim memleket neresi:) Kayısı diyarı Malatya:)

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

DOĞU DA SEMİZ OTUNA PİRPİRİM DENDİĞİNİ BİLİYORUM.BEN İZMİRLİ YİM.

Adsız dedi ki...

Bu Antep yöresine ait pirpirim aşı tarifi değil. Bir Antepli olarak bilinmesi gerek.

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Evet birebir pirpirim aşı değil çünkü benim eklediğim farklılıklar var.