27 Aralık 2006

kKEREVİZ YAPRAĞI SALATASI



Güzelim taze taze pazardan aldığımız kerevizin yapraklarının küçük bir kısmı yemeğe konur geri kalanı ya atılır yada çorbalara koymak için kurutulur.Ama kuruttuğunuz ve ihtiyaç duyduğunuz kereviz yaprakları da bir yere kadar.Kavanozlar dolusu kereviz yaprağı ne olacak sonra? Şimdi kerevizinizi pişirdikten sonra birde bu salatayı deneyin.Klasik yöntemi uygulayacağız. Ama tadı hiçde yabana atılır gibi değil müdavimi olup komşulardan kereviz yaprağı toplamaya başlarsanız karışmam..
Kereviz yapraklarını ayıklayın ve yıkayın.Saplarını elinizle kırarak kontrol edin ve kartlarını atın.Bir tencerede suyu kaynatın.Fokurdamaya başlayınca (tüm otlarınızı kaynayan suya atarak haşlamalısınız) kereviz yapraklarını suya boca edin.Saplar iki parmak arasında hafif bastırmayla eziliyorsa olmuştur.Hemen kevgirle alın.Üzerine 3-4 diş iyice ezilmiş sarımsak zeytinyağı limon suyu ve bir kaç damla sirke ile hazırladığınız sosu gezdirin.Dilerseniz pancar turşusu ile süsleyip servis yapın.
Kerevizi haşladığınız suyu dilerseniz çorbalarda ya da bitki çayı olarak tüketebilirsiniz.Böbrek taşlarına iyi geldiğini duymuştum.
İşte bir sebzeyi sonuna kadar tüketmek diye ben buna derim.Etinden sütünden yününden faydalandık.Daha ne olsun hepimize afiyet olsun

Oylum Özmen

7 yorum:

nilay dedi ki...

nefis görünüyor salatan Oylum :) ellerine sağlık...Aslen Egelimisin bilmiyorum ama...bize ot olsun da :)) değil mi...yeme de yanında yat

sevgiler

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Oylum, cok güzel bir tarif. Bende Kereviz yapraklarini cok kullanirim, tursu, corba olarak ama hic salatasini duymamistim, gecenlerde bahsetmistin, paylasimin icin cok tesekkürler, muhakkak deniyecegim.
Sevgilerimle

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Evet Nilay babaannem aslen yedi kuşak egelidir.Aynen dediğin gibi ot olsun yeter.
oylum

esra karabulut dedi ki...

Oylum Hanım salata gerçekten çok leziz görünüyor. Mutlaka deneyeceğim.Ben kereviz yapraklarınıve saplarını salatalara çiğ olarak koyuyorum. Çok değişik bir tat ve koku veriyor. Ayrıca biber ve yaprak dolmasınada çok ince kıyıp atıyorum. Denemenizi tavsiye ederim.
Sevgiler

Sıcak Mutfaklar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Evet ne kadar bereketli bir sebze değilmi bu kereviz.Her yere yakışıyor.Salatalarda çiğ olarak kullanıyordum ama dolmalara koymak aklıma gelmemişti.Mutlaka deneyeceğim.Öneri için teşekkürler

leyla dedi ki...

Şu an kereviz yemeğini dahi ilk kez pişiriyorum ilk kez yiyeceğim yapraklarını ne yapabilirim derken sitenize uğradım güzel görünüyor şimdi deneyeceğim eline yüreğine sağlık..