05 Eylül 2007

BİR TUTAM BAHARAT


Yönetmen
Tassos Boulmetis
Senaryo
Tassos Boulmetis
Oyuncular
Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidou, Stelios Mainas, Tamer Karadağlı
Filmin Türü : Drama, Komedi
Orijinal Adı: Politiki kouzina ( A Touch of Spice )
Yapımcı Firma: Village Roadshow Productions
Yapım Yılı: 2003
Yapım Ülkesi: Yunanistan/Türkiye
Orijinal Dili: İngilizce/Yunanca/türkçe
Filmin Süresi: 108 dakika
Vizyon Tarihi: 01.01.2005

müzik klibi izlemek isterseniz buraya tıklayın

Filmin once müziklerini dinledim.O kadar lirik ve romantikti ki etkilenmemek mümkün değildi. Film ise hayallerimi hiç yıkmadı. Her sahnesi kartpostal olabilecek kadar güzel şiir gibi melankolik bir film.

Bir Yunan ve Türk ortak yapımı. Yunanistan da izlenme rekorları kırmış olmasına rağmen sinemalarımızda gösterime giremedi. Film yapımcısı Türkiye de hem Özen film hem de Warner Bros ile anlaşmış .

Her iki şirketin de 'Bir Tutam Baharat'ın gösterim haklarının kendilerinde olduğunu iddia etmesi, filmin vizyona çıkmasını engelledi. Özen Film, yapımcı Lily Papadopoulos'un kendileri dışında Warner Bross ile de sözleşme imzalamasının ahlaki olmadığını ileri sürerek filmi gösterime çıkarmıyor. Warner Bross ise daha önce bir başka şirketle sözleşme imzalanmış olmasından dolayı, açılacak mahkemede tazminat ödemeye mahkum olmayı göze alamadığı için filmi gösterime çıkaramadığını söylüyor. (Sabah gazetesi 09/01/2006)”

Film 1960 yılında başlıyor.İstanbullu bir rum olan Fanis ile büyükbabası arasında özel bir ilişki vardır.

Büyük babası baharat dükkanı işleten , baharat ve yemek tutkunu bir filozoftur. Yemek uzmanı ve akıl hocası olan büyükbabası, Fanis'e hem yemekleri hem de hayatı tatlandırmak için onlara biraz tuz ve Bir Tutam Baharat katmak gerektiğini öğretir. Der ki büyük baba kara biber sıcaklık ve neşedir yani güneş, bu nedenle tüm yemeklere yakışır. Venüs ise tarçın. Venüs dünyadaki en güzel kadınmış. O yüzden de tüm kadınlar gibi tarçın tadındaymış. Hem tatlı hem acı. Dünya ise tuzdur.Yemeğe tadını veren yoksunluğu hemen farkedilen.İnsanlar hayatlarından memnun oldukları sürece görmedikleri şeyleri önemsemezler.Yemek lezzetli olduğu sürece tuzu görememelerine rağmen onun hakkında endişelenmezler. Sonra der ki; aslında çok şey anlatıyor büyük baba ama bunun için filmi izlemenizi gerekiyor.

Fanis küçük bir oğlan. Komşularının küçük kızı Saime’ye de aşık. Ancak bir sure sonra aile mübadele nedeniyle Yunanistan a gönderilir.Orada yeni bir hayat kurmaya çalışırlar.Ama Fanis İstanbul’u asla unutmaz. Eh öyle bir büyük baba ve o kadar otantik bir dükkan nasıl unutulabilir ki?

Filmin DVD’ sini rahatlıkla bulabilirsiniz.Türkçe alt yazı ve Türkçe dil seçenekleri var. Mutlaka izleyin.Arkanıza yaslanın ve görüntülerin müziğin ve şiirin lirik dansıyla mest olun.

Oylum Özmen


.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ciao, mi chiamo Margherita, ho visto questo film l'altra sera, un vero gioiellino. Mi chiedevo se puoi dirmi il nome dell'attrice che interpreta la bambina grande, quella per intenderci che ha quella linea tra gli occhi. Affascinante.

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Hello margherita,the name of the actress is BAŞAK KÖKLÜKAYA.You may reach or mail her this adress

iletisim@basakkoklukaya.com

I hope helpfull..sincerely:)

sanırım türkçesi aşağıdaki şekilde:
Merhaba,
Benim adim Margherita, bu filmi gecen aksam seyrettim , gercek bir mucevher.Ben de kendi kendime soruyordum acaba bana su buyuk kizi oynayan aktrisin adini soyleyebilir misin hani guzel gozlu gozlerinin arasinda cizgi var gibi olan.Buyuleyici

Adsız dedi ki...

grazie!!
E' stato bellissimo provare a leggere la traduzione delle mie parole..
E grazie per il link...:-)
ciao, Margherita