18 Kasım 2009

KAĞITTA AHTOPOT





    Ahtapot en lezzetli deniz canlılarından biridir. Ancak Hazırlanması epeyce zordur.Ahtopot yıkandıktan sonra iyice köpürtülmeli her defasında denizde yada tuzlu suda yıkanmalıdır. Ardından derin dondurucuda 15-20 gün dondurulduktan sonra çıkartılıp beklemeden haşlamanız gerekiyor. Yukarıdaki işlemi yaptığınız takdirde lezzetinden endişe etmenize gerek yok.


Malzemesi

1- Doğal olarak 1 adet ahtopot

2- 1 adet defne yaprağı

3- 3-4 adet defne yaprağı

4- Birkaç adet karabiber tanesi

5- Zeytinyağı

6- Soya sosu

7- 3-4 Adet sarımsak

8- 2-3 sap maydanoz

9- Sızma zeytinyağı

Yapımı

1- Derin dondurucudan çıkardığınız ahtapotu bekletmeden defne yaprakları ve karabiber taneleri ile birlikte suyunu çekene kadar haşlayın.

2- Ahtapotu içine alacak büyüklükte alüminyum folyonun parlak kısmını güzelce yağlayın. Soya sosunu ahtapotun düğmelerini çıkarmamaya dikkat ederek güzelce üzerine elinizle iyice yayın.Folyonun bir köşesine soyduğunuz sarımsak ve maydonozları koyun ve hava kaçırmayacak şekilde folyoyu kapatın.

3- 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında ½ saat pişirin ve sıcak olarak servis edin..

Not Ahtopotu haşladıktan sonra morumsu derisini ve düğmelerini asla soymaya kalkmıyorsunuz.Püf noktası budur aman dikkat.


Kaynak Sayın E.Acurol’un “Kydonia Ayvalık Mutfağı” isimli kitabı (tarif birebir tutmasada ben deneye yanıla kendi damak zevkime uygun olan yöntemi sonunda buldum ve bu son halinden de epeyce memnunum)

Hiç yorum yok: