31 Ekim 2006

Kizil Kralice

Bu kek daha önce Zeynep ve Figen in blogunda
http://www.yemekvebiz.com da yayımlanmıştı. Hoşgörülerine sığınarak birde burada yayımlıyorum. Bunlar aslında acemilik uğraşmaları. Böyle böyle bu programı kullanmayı öğreneceğim sanırım.
Neyse gelelim kekimize. Daha doğrusu pasta taklidi yapan kekimize. Kızıl Kraliçe adını ben uydurdum.(Sonradan araştırınca aynı isimde bir bilgisayar virüsü olduğunuda öğrendim.) Biraz iddialı oldu. Sanırım iddialı isimlerden de hoşlanıyorum. Gerçek adı Peppermint Chiffon Cake.Ama kek için nane esansı bulamadım. Nane yağı vardı. Ancak, kokusu ve tadının keke çok acılık vereceğini düşündüğümden kullanmaya cesaret edemedim. İçinde nane olmayınca da bu adı kullanmak anlamsız olurdu doğrusu. Ama ne olursa olsun denemeye kafaya takmıştım. Aşağıda tam tarifini veriyorum. Tam sunumluk bir kek. Görüntüsü çok hoş oldu.
Tarifi http://www.allrecipes.com/ adresinden aldım.Tarifteki kup ölçülerini birebir uyguladım.(Yani su bardağı değil cup olarak hesaplanacaklar)Tadı çok hoş olmasına rağmen şifon kekler biraz zahmetli kekler.Zamanınız ve sabrınız olduğu bir anda denemenizi tavsiye ederim.

Gelelim tarifimize;

İÇİNDEKİLER

-2 ½ cup un (sade kek un kullanabilirsiniz)


-1 1/2 cup toz şeker


-3 tatlı kaşığı kabartma tozu(yaklaşık bir paket oluyor.eğer sade kek un kullanmayı tercih ederseniz kabartma tozu kullanmanıza gerek yok)


-1 tutam tuz


-½ cup sıvı yağ


-7 yumurta (mutlaka oda sıcaklığında olmalı aksi takdirde köpük yapamazsınız)

½ cup su

½ tatlı kaşığı krem tartar

½ tatlı kaşığı vanilya esansı

½ tatlı kaşığı nane esansı (Ben kullanmadım.Eğer bulabilseydim asla affetmez kullanırdım)

çok az kırmızı gıda boyası (yada canınız ne renk isterse ama o zaman kızıl kraliçe olmaz da yeşil kraliçe falan olur herhalde)

HAZIRLANMASI

· Fırını 165 dereceye ısıtın.

· Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın

· Un, şeker, kabartma tozu ve tuzu hep birlikte derin ve geniş bir kaba eleyin.

. Bu karışımın ortasına açacağınız boşluğa yağ, yumurta sarıları, su, nane ve vanilya esanslarını koyup mikserle düşük ayarda 1 dakika karıştırın.

· Yumurta aklarını krem tartar la birlikte iyice katı bir kıvam alıncaya kadar çırpın.(eğer yumurtalar oda sıcaklığında değilseler katılaşmaz ve sulu kıvamda kalırlar. Bu nedenle keki yapmaya başlamadan birkaç saat önce yumurtaları buzdolabından çıkartın.)

Yavaşca yumurta aklarını diğer kek hamuruyla karıştırın.Ancak mikser kullanmayın.Yumurta akları sönmesin.

Kek hamurunun 1/3 ünü ayırıp geri kalanını kek kalıbına dökün.Kalan kek hamurunu kırmızı gıdaboyası ile renklendirin ve fazla karıştırmadan kek hamurunun ortasına çizgi şeklinde dökün.

Bir bıçak veya spatül ile hafifçe karıştırarak dalga efekti yaratın.

· Kızdırılmış fırında 55 dakika pişirin.Sonra fırın ısısını 175 dereceye artırın ve 15 dakika kadar (yada kontrol edin tam pişinceye kadar) tekrar pişirin.

· Fırından alın ve kalıptan çıkarmadan soğumaya bırakın.

· 1 paket pudra şekerini(100 gr dan az) ılık (sıcağa yakın) 2-3 yemek kaşığı sütle çırpın. Bir tatlı kaşığı tereyağı yada margarini eritip ilave edin. Çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyasını bu karışıma ekleyip iyice pürüzsüz olmasını sağlayacak kadar çırpın.

· Kalıptan çıkarttığımız kekin üzerine dökün.Bu tarifte birden fazla gıda boyasıkullanabilir ve çok hoş efektler elde edebilirsiniz.Ben süsleme aşamasında oğlumu artık zaptedemediğimden açıkçası çok uğraşamadım ve görüntüsü istediğimgibi olmadı.Aslında şöyle güzel bir ebru deseni yapayım diyordum..Ama olmadı artık bir dahaki sefere.

Not : Normalde şifon kekler başaşağı çevrilip soğutulur. Ancak benim tarifi aldığım sitede bu not yoktu. Bu nedenle kalıbın içinde kendi halinde soğumaya bıraktım. Eğer fırınınızda ısı ayarlamayla ilgili bir problem varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz.Birde ben ortası delik kabım dolu (o sırada bir başka kek yaptığımdan) olduğundan o kalıbımı kullanamadım ama sanki ortası delikkalıpla daha iyi sonuç elde edebilirsiniz..

AFİYET OLSUN..<

1 yorum:

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

sitenizle yeni tanıştım...ama siz bu kıyıdan demiralmışsınız sanki...bütün tariflerinizi gezdim...yorum en beğendiğim tatlıya kısmat oldu...ellerinize sağlık...