29 Aralık 2006

ŞEVKET-İ BOSTAN




İzmir’ liler bilir.Pazarın en pahalı en lezzetli yabani otu budur.Fiyatından yanına yaklaşılamaz ama yılda en az bir kere alıp pişirmek gerektiğine inanılır.En son sorduğumda kilosu yedi ytl idi.Temizlenmiş ve ayıklanmış şekilde satılır.Pazarda suyun içinde bekletirler.Toplaması da temizlemeside çok dertli iştir.Çünkü bu bildiğiniz, toprağa sıkıca tutunmuş dikendir.Nefasetine doyum olmaz ama.Eğer etli yemek istemezseniz benim gibi haşlayıp sarımsak zeytinyağı ve limondan oluşan tarator sosla servis de yapabilirsiniz.Ama Giritli’ler bunu kuzu etiyle aslında sübye ile pişirirler.


MALZEMELER

1. 750 gr kadar şevket i bostan
2. 250-300 gr kemikli kuzu eti
3. 1 adet soğan
4. 1 y.k salça
5. 2-3 adet domates
6. tuz
7. zeytinyağı

HAZIRLANMASI

1. Etleri soğanla birlikte iyice kavurun.Salçayı ilave edip çevirin.Küp kesilmiş domatesleri ekleyin.
2. Şevket-i bostanları koyun.Biraz tıkırdatın.
3. Düdüklünün ağzını kapatıp 25 dakika kadar pişirin.
4. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun
Oylum ÖZMEN

Not : Eğer önceden şevket-i bostan ı haşlarsanız bu yöntemlede pişirenler var o zaman düdüklüye koymanızı gerek yok.Şevket-i bostanın suyunun böbrek rahatsızlıklarına çok iyi geldiği söylenir.Haşladığınız suyu çay niyetine içebilirsiniz.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

OYlum Hanım
ben dış ticaret müsteşarlığında çalışan Tireli biriyim. Sitenizi ilgiyle takip ediyorum. Ellerinize sağlık şevkedi bostan güzel görünüyor. bayramda bulabilirsek annem bize pişirir. Yılda bir kez ancak yiyebiliyoruz.

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Afiyet olsun.İlginize de çok teşekkür ederim.Aslına bakarsanız bu fiyatlarla satılmaya devam ederse kolay kolay alınıp yenecek gibi değil.En sonunda kıra çıkıp kendimiz toplamaya başlayacağız.

nilay dedi ki...

Oylum :)
sitendeki zeytinyağlılar tam benlik hemşerim :)ellerine sağlık...iyi bayramlar ,mutlu yıllar diliyorum sana :)

sevgiler

Hanife dedi ki...

Merhaba Oylum,
Yemekler cok guzel gorunuyor, ellerine saglik. Ozellikle Izmir'in sebzeleri pek bir hosuma gitti:) Su sevketi bostani cok merak ediyorum, hic denemedim ve gormedim de.
Tarifini tutatcagim aklimda, kimbilir Turkiye'ye gelince belki bulur ve yaparim.
Sana ve ailene mutlu ve guzel bir bayram diliyorum, ayrica 2007 nin dileklerinin gerceklestigi bir yil olmasini dilerim..