14 Nisan 2007

LALANGA


Bu tatlının adını yaşlılardan çok duyardım.''Ahh ahh'' derlerdi eskiler ''şimdi şöyle bir lalangı (öyle der bizimkiler lalanga olarak kullanılmaz) yapacaktık. Üzerine de soğuk bir koruk şerbeti.'' Ama ben lalanga nın nasıl bir şey olduğunu gözümde hiç canlandıramazdım. Engin Akın ve Mirsini Lamabarki'nin Türk-Yunan Mutfağı isimli yemek kitabında bulunca dayanamadım ve hemen yaptım. Lokma'ya benziyor ancak mayalı hamur değil. Yapımı daha kolay. Hamuru piştikten sonra daha tok oluyor. Üstelik kesinlikle daha lezzetli denemenizi tavsiye ediyorum.A yrıca bu bahsettiğim kitap geleneksel Ege yemekleri ve mutfak kültürü üzerine önemli bir kaynak. Meraklısının elinde bulunmasında fayda var. Yalnız lalanga Ege'de bir çok yerde şuruba atılmadan şeker veya bala bulanarak da tüketilmektedir. Her iki şekilde de lezzetli bir tatlı.

Malzemeler

3 yumurta
1 bardak su
1.1/2 bardak kadar kepekli un
1 kahve kaşığı tuz

Şerbeti için
2 bardak şeker
2 bardak su
3-4 damla limon

Hazırlanması

Şerbetinizi hazırlayın ve soğutun.

Yumurta,un,tuz ve suyu çırpın. Pürüzsüz krep hamuru kıvamında bir hamur olmalı. Ben un olarak hazır satılan kepekli unlardan kullandım. Çok hoş bir lezzet verdi. Tavsiye ederim. Ancak beyaz un da lullanabilirsiniz elbette.

Bol sıvı yağı dumanı tütercesine kızdırdıktan sonra altını kısın ve kaşıkla yağa hamuru dökün. Arasıra karıştırarak yada tavayı sallayarak kabarmasını sağlayın. Ocağın altı kısık olmalı ki bu yoğun hamurun içi de güzelce pişsin.

Kızaran hamurlarınızı yağdan alıp hemen soğuk şerbete atın. Beş dakika kadar bekledikten sonra şerbetten alıp servis tabağına aktarın.

Afiyet Olsun.

2 yorum:

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım, lalangan da portakallı kurabiyen de çok güzel görünüyor, ikisinden de ikişer tane alıp afiyetle yiyorum! Portakallı tarifleri zaten çok severim,memnuniyetle yaparım lalangayı da ilk fırsatta yapacağıma emin olabilirsin!
Şeker yerine stevya ya da splenda ile (o da bitkisel tatlandırıcı, bir çay kaşığında 2 kalori var bu da 4 çorba kaşığı splendada 32 kalori var demektir) yapılabilir, böylece daha az kalorili olabilir!
Lalangayı kepekli un ile yapman çok hoşuma gitti, ellerine sağlık canım arkadaşım! Sevgiyle Kal!!!

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Canım teşekkür ederim.Afiyet olsun.Yolun İzmir!e düşerse ben sana seve seve yaparım.
Tatlandırıcı konusunda haklısın.Ancak oğlum henüz küçük olduğundan aslında yeni uygulamalarda biraz tedirgin oluyorum.Bu tür tatlarıda çok seviyor ve okulunda arkadaşlarıyla paylaşmak istiyor.Bu nedenle daha ürkek davranıyorum.
Çooook öpüyorum.