13 Kasım 2009

ÇINTAR YAHNİSİ










     Sonunda Çıntar mevsimi geldi..Çıntar yada çam mantarı…Kasım ayının ilk günlerinde yağmurla birlikte çıkmaya başlar.Bu günlerde en güzel olduğu zaman.Eşim tek tek elde seçilmiş daha sabahın sekiz buçuğunda pazardan taze alınmış bir torba dolusu çıntarla çıka geldiğinde nasıl yapacağımı düşünmeye başladım.Çünkü, bu defa farklı bir şey yapmak istiyordum.Çok az yağ ile stir fried tarzında baharatla birlikte kavurabilirdim yada una bulayıp kızgın yağda kızarttıktan sonra limonla birlikte yenmek üzere servis edilebilirdim. Özünde çok lezzetli bir mantar olduğundan nasıl pişirirseniz pişirin nefis olur. Çıntar renk olarak yeşilli ve turuncu olduğundan hemen pazarlarda fark edilir. Mevsimi kısa olan kuzu göbeği gibi lezzetli enfes doğal ürünlerden biridir. Korkmayın kendine çok özgü bir yapısı olduğundan beyaz şapkalı mantarlar gibi zehirlisi ile karıştırılmasına imkan yoktur.

En sonunda etin yahnisi oluyor da neden mantarında yahnisi olmasın dedim ve yaptım. Aman çok da iyi yapmışım çok nefis oldu doğrusu…Kesinlikle tavsiye ederim. Bence mutlaka deneyin…


Buyrun tarifimiz:

Malzemeler

1-1 kilo çıntar mantarı-temizlenmiş yahnilik olacak şekilde kesilmiş.

2-2-3 adet domates kabuğunu ve çekirdeklerini ayırıp küp küp kesin

3-6 adet taze soğan.Taze soğanın yeşil yapraklarını mümkün olduğunca uzun tutarak temizleyin.Soğanın beyaz kısımlarını yemeklik olacak şekilde incecik çentin.Yeşil yapraklı kısmını ise eni bir parmak kalınlığından az olmayacak şekilde kalınca doğrayın ve ayrı bir yere koyun

4-6 diş sarımsak

5-1 kaşık tereyağı

6-2 kaşık naturel zeytinyağı

7-1 bardak sek kırmızı şarap

8-1 tatlı kaşığı mısır nişastası

9-tuz ,karabiber,kekik




Yapımı

1-Önce şarabınızı açın ve havalandırın. Aslında mantar yıkanmaz ama çıntardan çıkan toprağa her seferinde şaşırdığımdan ben yıkıyorum. Çıntarları yıkadıktan sonra keserken içini dikkatlice kontrol edin. Henüz bu mevsimde olmaz ama 1-2 ay sonra bazı çıntarlarda minik kurtçuklar görebilirsiniz.

2-Yıkama ve kesme işlemini bitirdikten sonra şarabınızın bir bardağını yemeklik olarak ayırın. Kalanı ise bir kadehe koyun ve yemek yapmayı mümkün olduğunca keyifli hale getirin. Ben şarap olarak yemekte Cabarnet Sauvignon kullandım. Yemeğiniz pişerken sizde kadehinizden keyifle minik yudumlar alabilirsiniz. Hatta güzel bir Ella Fitzgerald da dinledim ben yaparken.Tercihen kalın dipli geniş bir tavada (yada teflon tavada) kabukları soyulmuş sarımsakları tereyağı ve zeytinyağı karışımında çevirin. Sarımsaklar altın rengini alınca yağdan alın ve atın.Atmayabilirsinizde bir kenara koyun sonra yahniniz pişerken ekmek ve şarapla birlikte atıştırabilirsiniz..Sarımsakların kavrulurken çıkan o nefis kokuya duyarsız kalmak epey zor.

3-Kızgın yağa mantar, şarap , domates, taze soğanın beyaz kısımlarını , tuz ve karabiber ekleyin. Mantar yumuşayıncaya ve biraz suyunu çekinceye dek pişirin.

4-Bir tatlı kaşığı mısır nişastasını suda ezin ve mantarın üzerinde gezdirin. Hemen kekik ve taze soğanın irice kesilmiş yeşil yapraklarını ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.Bu arada aklınızda olsun tahta kaşık kullanın ve karıştırma işlemini çok nazikçe yapın ki bu gevrek mantar parçalanıp yahninin görüntüsünü bozmasın. Hatta daha iyisi kaşık kullanmak yerine tavayı sallayarak karıştırmayı tercih edin.

5-Yahninizi çukur ve mümkünse toprak bir kaba aktarıp sıcak olarak servis edin.İster ana yemek olarak ister ızgara et yanında veya en kötüsü makarna ile birlikte her şekilde nefis oluyor.adına doyamayacaksınız. Üstelik bu yahniyi kültür mantarıyla da yapabilirsiniz. Ancak çıntarla bambaşka oluyor emin olun.



4 yorum:

obez ve şişman bir sevgi dedi ki...

enteresan, ağır kaçıcak gibi duruyo ama tatmadan bilemem

Adsız dedi ki...

Ben sogan ve biberi pisirip cintarida dilimlenmis icine atiyorum, pismesine yakin bir tatli kasigi zerdecal, biraz kimyon ve karabiber ilave edip bir cay bardagina yakin sütle bir 5 dakika pisirip altini kapatip bir tatli kasigi cörek otunu serpip, dinlendirip basmati pirincle-4-5 kakule cekirdek ici ilave edilmis- servis ediyorum, yiyenler cok begeniyor tavsiye ederim.
Sevgiler... Minati

Adsız dedi ki...

ŞARAP FİLAN QH MAŞALLAH.BU SAYFADAN TARİF ALINMAZ,YEMEK YAPACAĞIM DİYE DİNDEN İMANDAN OLACAĞIZ

Unknown dedi ki...

Bence bu yorumunla mensubu olduğun dinine zarar veriyorsun Adsız kardeşim.Tarifinize bayıldım şarabı 2 bardak koymayı düşünüyorum. ;-)