05 Ocak 2007

YILBAŞI SOFRASI-1




Yılbaşı hazırlığına bir gün önceden başladım.Önce tatlılarımı zeytinyağlı yemeklerimi hazırladım ve hindimizi salamuraya koydum.Hindinin tarifini Hanife’den aldım.Ben ekstra olarak salamura suyuna 3-4 adet karanfil de ekledim.Sos olarak da nişastalı soğan ve bademden oluşan sıcak sosu tercih ettim.Bademini oldukça bol tuttum ve alkış aldım.Yalnız hindiyi alırken abartıp epey büyük bir baba hindi aldım.Salamuraya yatırmak için de bu aldığımız baba hindi tencerelere sığmayınca kova almak zorunda kaldık.Kovanın içine salamura suyunu ve hindiyi koydum ve bir gece balkonda beklettim.Bereket versin hava soğuktu.Bu arada öncelikle hindinin bacaklarını pamuklu ve boyasız bir iplikle bağladım.Kanatlarını bacaklarının arasından geçirerek bacaklarına gene aynı tür iplikle bağladım ki pişerken bacaklar ve kanatlar açılıp şekli bozulmasın.Bu hazırlıklar sırasında yemeklerin yarısından çoğunu hazırlayan kızkardeşim Pınar balkonumun adını değiştirerek buzhane olarak kullanmaya başladı.Hindiyi ertesi gün saat 3 te fırına koydum.Yağlamak için bir yemek kaşığı dolusu bal yarım limonun suyunu ve balı inceltecek kadar (bir su bardağına yakın) zeytin yağı kullandım.Tepsinin içine küçük, ayaklı bir ızgara koydum.Hindiyi hazırladığım ballı limonlu yağ ile güzelce yağladım ve alüminyum folyonun parlak yüzeyi içeri gelecek şekilde örttüm.Kenarlarını ızgaranın altına doğru kıvırdım.Hindiyi ,tepsiye göğsünün üzerine yatırarak yerleştirdim.180 derecede yaklaşık 5-5,5 saat pişirdim.Her saat başı hindiyi güzelce yağladım ve tepsinin yönünü değiştirdim.Hindinin üst tarafı güzelce kızarınca göğsünü yukarıya doğru aldım,tekrar yağladım ve folyo ile örterek pişirmeye devam ettim.Son bir saatte folyoyu kaldırdım.Kesinlikle kurumadı ve çok lezzetli oldu.Pişirme esnasında mutlaka unutulmaması gereken hindiyi tepsinin üzerine bir ızgara yerleştirerek pişirmek olmalı.Arada her çıkardığımda tepsiye 1 bardak kadar su koydum.Aksi takdirde aşağıya damlayan yağlar yanarak kötü bir duman çıkmasına neden oluyor.Bizzat yaşanmış olup şiddetle tavsiye olunur.Hindinizi sunarken bademli sosunuz sıcak olmalı.Bademlerin hepsini blenderda parçalamadım.bir kısmı sosun içinde iri parçalar halinde kaldı.Görüntüsü hem çok hoş hemde yerken bademlerin ağıza gelmesi gurme bir detay oldu.Hindinin içini doldurmadım ayrıca bezelyeli ve dereotlu pilav yapmayı tercih ettim.(Malum ben et yemediğimden hindinin yanındaki diğer yemeklerin etsiz olmasına özen gösterdim dersem yalan olmaz. Yılbaşında kendime bu kadar özen göstermemin bir sakıncası olmaz herhalde. )
Pişmiş olan hindinin kokusu aile bireylerinin başına döndürüp çılgına çevirdiğinden diğer yemeklerimi malesef sofraya çok çabuk yerleştirmek zorunda kaldım.Bu kadar hazırlık yapmış olmama rağmen yaptığım bazı yemeklerin fotoğraflarını ya geç çektim (kesildikten yada ucundan bazı misafirler tarafından didiklendikten sonra) yada unuttum .İnsan gelmedem önce azıcık atıştırır değil mi yani.Yılbaşı sofrası sabaha kadar kalır benim bildiğim.Gece boyunca hem demlenilir hem atıştırmaya devam edilir.Diğer hazırlanmış olan yemeklerin tamamı aşağıda yer almakta.farklı olduğunu düşündüklerimin tariflerini yazdım.Üzerlerine tıklarsanız kolaylıkla ulaşacaksınız.Yaprak sarma ve lahana sarma nın ayrıca tarifini yazmaya gerek görmedim.Çünkü kim ne derse desin bu işin uzmanları annelerimiz ve her evde en az bir ustası vardır.
Yılbaşı mönüm özetle şöyle idi
-Bol domatesli ve kaşarlı tarhana çorbası
-Dereotlu ve bezelyeli pilav
-Hindi fırın
-Zeytinyağlı lahana sarma
-Zeytinyağlı yaprak sarma
-Yalancı çiğ köfte
-Zeytinyağlı barbunya
-Havuçlu ezme
-Sakız kabaklı ezme
-Rus salatası
-Kolay pasta
-kabaklı gelin
-taze meyveler
-kuru meyveler
-çerez
-bol bol içki


Tarhana çorbası




Zeytinyağlı lahana sarma


Zeytinyağlı yaprak sarma

3 yorum:

NİLAY dedi ki...

Hepsi nefis görünüyor Oylum :)
Hindi nar gibi kızarmış resmen...Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

masallah yilbasi sizin evdede gercek ziyafet seklinde gecmis.afiyet seker olsun.ellerinize saglik.sarmalarda nefis gorundu gozume)))lahana ve yaprak sarma tiryakisi ve ustasi olarak tam puan verdim lezzetide neredeyse buradan algiladm
optum.sicak mutfaginda sicak sevgiler diliyorum
can-kız

Sıcak Mutfaklar dedi ki...

Bizde adettir yılbaşı sofraları ihtişamlı olur.Geç oturulup ancak oturulur sabaha kadar keyfi devam eder..